Polismannen ska flera gånger under 2023 ha betett sig olämpligt mot en kvinnlig kollega. Det handlar om uttalanden av grov sexuell karaktär.

Enligt anmälan från polisregion Stockholm till personalansvarsnämnden har han även rangordnat och betygsatt kollegors kroppar på en personalfest.

Händelserna utreddes i höstas av särskilda åklagarkammaren som då lade ner förundersökningen om sexuellt ofredande. Åklagaren menade att mannens uttalanden visserligen var ”högst olämpliga” men att de inte var straffbara då det inte stod klart att det funnits ”ett sexuellt intresse”.

"Oacceptabelt"

Polisregion Stockholm gjorde emellertid en anmälan till personalansvarsnämnden, då man ansåg att mannens beteende var ”oacceptabelt och strider mot Polismyndighetens interna regelverk”.

Eftersom mannen hade fortsatt med sin jargong, trots medvetandegörande samtal och ett arbetsrättsligt samtal, ansåg polisregionen att en strängare påföljd än vanligt var påkallad.

Personalansvarsnämnden gjorde samma bedömning och har nu beslutat om disciplinpåföljd i form av avdrag med 25 procent av lönen i fem dagar.

Polisen själv har uttryckt att han är ångerfull och att han ska tänka på hur han uttrycker sig framöver. Han har också förklarat att han trodde att de andra personerna samtyckte till det han menar var skämt.