I Järva och i vissa delar av Hässelby–Vällingby, liksom i andra socioekonomiskt svagare områden, är simkunnigheten lägre.

När staden hållit i sina kommunala simskolor på platserna har man dessutom märkt att vattenvanan hos barnen som kommer för att lära sig simma har minskat generellt.

– Det finns flera orsaker till det, men en anledning tros vara att många faktiskt inte har badkar hemma. Då får man inte öva på att doppa huvudet under vatten eller plaska omkring på samma sätt, vilket faktiskt kan ha stor betydelse för hur man senare hanterar vatten och inför att man ska lära sig simma, berättar Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm.

Finansborgarråd Karin Wanngård (S) på Järvabadet.

Finansborgarråd Karin Wanngård (S) på Järvabadet.

Johan Ekegren

Nytt koncept

Därför vill staden nu öka möjligheterna för yngre barn i områdena att bekanta sig med vatten redan från tidig ålder, och testar ett nytt koncept.

Under sommaren kommer man att ha så kallade vattenvaneinstruktörer vid tre av Järvas plaskdammar: Den vid Järvabadet, den vid Husby gård och vid Erikslunds plaskdamm.

Konceptet testas även i Hässelby-Vällingby: Vid Nälstabadets plaskdamm och i stadsdelens två plaskdammar vid Grötfatet och Ådalen

Tanken är att instruktörerna ska hjälpa barnen att öva på hur det är att vara i vatten, på ett roligt och lekfullt sätt.

– Plaskdammarna är en unik, populär resurs där många vill svalka sig under somrarna och som går att utveckla och utnyttja pedagogiskt än mer. Nu testar vi det här, med målsättningen att främja vattenvanan för barn 1–5 år, säger Karin Wanngård.

Föräldrar glada

När det finns instruktörer på plats vid plaskdammarna kommer de att hålla i olika övningar och lekar.

– De sjunger, dansar, kör "Huvud, axlar, knä och tå" – det viktiga är att barnen får känna på hur det känns att vara och leka i grunt vatten, att det blir introducerade för det på ett positivt sätt och att de inte räds det, säger Karin Wanngård.

Projektet pågår under flera veckor i sommar och det hela presenterades officiellt av Karin Wanngård på Järvabadet förra veckan, där även några av vattenvaneinstruktörerna fanns på plats.

– De berättade att barnen redan varit väldigt glada och positiva, men att föräldrarna nästan varit ännu gladare. Det är ett evigt tittande och passande när man har småbarn, och det kan vara skönt att få hjälp av en annan vuxen ett litet tag, säger Karin Wanngård.

Börjar i västerort

Projektet testas i Järva och Hässelby-Vällingby till att börja med, med hopp om att utöka till fler plaskdammar runt om i staden, ifall det hela blir lyckat.

– Järva har den lägsta simkunnigheten i staden, därför börjar vi här, det känns viktigt. Vi hoppas att det här tas emot väl, och vi har som målsättning att ta det vidare till fler plaskdammar och områden, säger Karin Wanngård.