Marken öster om Hemmesta har varit till salu sedan i våras för 70 miljoner kronor, men nu är det klart att Byggkultur AB kommer fortsätta som ägare.

Mitt i Värmdö har berättat tidigare om Värmdöbors oro och ilska över avverkningen som utförts i området de senaste åren, och markägarens önskan att få bygga bostäder på platsen.

Men kommunen säger nej eftersom hela området är klassat som naturmark för rekreation. Värmdö kommun har i olika omgångar försökt få till en överenskommelse med Byggkultur om att hyra eller köpa delar av marken, men utan resultat.

Ett av Värmdös politiska partier föreslog att kommunen ska köpa området för att skydda det för framtiden.

LO kliver ur som ägare

Nu har det slutat med en intern affär. En av ägarna, Bantorget utveckling AB vars huvudägare är LO, säljer sin andel på 40 procent till de övriga två bolagen i ägarstrukturen.

– LO har en kapitalförvaltningsdel där det ingår fastigheter och andra tillgångar som förvaltas långsamt. Inom ramen för detta har vi kommit fram till att vi inte längre ska ha ägande i Hemmesta storskog. Vi ska fokusera på bostadsfastigheter som vi kan förvalta och som genererar intäkter, säger Johan Hessius, talesperson för Bantorget utveckling AB och avgående styrelseordförande i Byggkultur AB.

Det innebär att Byggkultur fortsätter förvalta skogen och, enligt ägarna, utföra skogsvårdande insatser och jobba för att i en framtid få bebygga området med bland annat bostäder.

– Idag är det en ren jord- och skogsbruksfastighet men förhoppningen är att på sikt få utveckla den här delen av Värmdö i takt med att kommunen växer, säger Anders Orrling, ägare till Imprestor Hemmesta AB, som deläger Byggkultur AB.

Hur ägarfördelningen mellan de två bolag som blir kvar kommer att se ut, är inte klart.

Värmdöpolitiker vill att kommunen köper Storskogen

Skärgårdspartiet i Värmdö tycker att Värmdö kommun ska köpa hela Hemmesta storskog, som nu är till salu.

Kommunen bör passa på att lägga bud på Storskogen i Hemmesta, nu när stora delar av skogen är till salu. Det säger Skärgårdspartiet i Värmdö.

– Kommunen måste ha möjlighet att skydda viktig natur och bestämma var och hur det ska bli nya bostäder och utbyggd infrastruktur, säger Fredrik Zetterberg, ordförande i Skärgårdspartiet.

Fredrik Zetterberg, ordförande i Skärgårdspartiet.

Fredrik Zetterberg, ordförande i Skärgårdspartiet.

Sara Bengtsson Franzen

Storskogen sträcker sig från Hemmesta och Värmdövallen i väst till Nora gård i öst och söderut gränsar marken till Skeppdalsström. Norra gränsen går i Hemmesta sjöäng.

Ytan är 370 hektar mark, varav 317 hektar är skog.

Alltihop är till salu för 70 miljoner kronor och säljare är Byggkultur AB.

Skogen längs med Hemmesta sjöäng, som syns  i bild, ingår i Byggkulturs område.

Skogen längs med Hemmesta sjöäng, som syns i bild, ingår i Byggkulturs område.

Eva Tonström

Värmdöpolitiker vill att kommunen köper Storskogen

Till salu för 70 miljoner kronor