Mellan den 19 och 22 september ställer konsthandlaren Berry Romedal ut flertalet av verk av världsberömda konstnärer på Plåt-Pelles kulturhus i Sigtuna.

– Det här är toppverk av varje representerad konstnär, säger Berry Romedal.

Berry Romedal har handlat konst sedan 1974, då bodde han i Kalmar – nu bor han på Rivieran i Frankrike. Mitt bland några av konstens storheter. Vid sidan av sin verksamhet som konsthandlare är han även rådgivare till några av, enligt egen utsago, världens stora konstsamlare, samt några museer.

– Jag har haft en filosofi sedan länge, varför ska man hålla på med dålig konst när hela världen är full med bra konst, säger han.

God vän bjöd in

Till utställningen i Sigtuna har Berry valt ut några av sina favoriter.

– Det här är säkert den bästa utställningen som har varit i Sigtuna.

Att utställning kommer just till Sigtuna beror mycket på att Berry var god vän med skulptören och Sigtunabon Lars-Erik Falk som tyckte att Berry skulle ställa ut några av sina verk här.

– Jag har plockat ihop lite av det jag har hemma även om det inte är några oljemålningar av Picasso, det finns det inte säkerhet för. Inte ens en liten obetydlig Picasso, de kostar 50 miljoner kronor.

Men för betraktaren finns chans att ändå se både Pablo Picassos och många av de andra stora konstnärernas verk i Sigtuna.

– Av Picasso är det litografier och gravyrer. Han var ju väldigt duktig på sina gravyrer och är signerade.

Idel berömda konstnärer

Förutom detta ställs även några av Berrys personliga favoriter ut. Som bland annat Alexander Calder, Hans Hartung och Bengt Olson.

– Det är inte en enda konstnär med här som inte är världsberömd.

Om du för betygsätta utställningen på förhand, vad ger du den då mellan 1-10?

– Om vi förhåller oss till att det inte är målningar för mellan 50-200 miljoner kronor så är det här en tia.