– Jag kände mig lite nervös när jag stod på prispallen, men ganska stolt, säger Philip Kasskawo.

Med all rätt. I SM ställde han upp i en klass för åldern 10–13 år, men lyckades ändå ta hem guldet.

Någon nybörjare är han dock knappast, åldern till trots. Philip började med att köra motorcykel redan när han var 3 år gammal, berättar pappa Daniel Kasskawo.

– Jag har alltid haft ett motorintresse och det låg en gammal hoj i garaget. Philip var på den hela tiden, hängde och klängde, så en dag åkte vi till en bana och han fick prova. Han ville aldrig hoppa av, och sedan ville han ut och köra varje dag.

Bytte hoj mot kart

Vid fem års ålder började Philip köra med en klubb och det blev lite mer seriöst. Efter en träning kom ”gocart-gänget” och skulle köra på samma bana, berättar Daniel.

Philip testade, och fastnade direkt. Men tävlingar fick vänta till det året han fyllde 7.

– Han började så fort han hade åldern inne och sedan dess har det gått jättebra. Han är med i toppen i princip i varje tävling, säger Daniel.

Till vardags kör Philip i Mellansvenska Kartingserien, MKR, med tävlingar på olika håll i landet var och varannan helg. Pappa Daniel är med och sköter så gott som allt på egen hand.

– Det håller nere kostnaderna. Motorsport är dyrt. Vi har egentligen inte ekonomin som de flesta andra. Ofta är det företagare som betalar för sin son, och så kommer jag där med en knegarlön. Nu har vi fått in några sponsorer som gör det här möjligt, men Philip känner ändå att han inte har samma förutsättningar som många av de andra, säger Daniel.

Överraskade alla

En annan skillnad mot konkurrenterna är att de med ytterst få undantag är helsvenska och mer eller mindre uppvuxna på motorbanan.

– Min farsa och morsa kom hit från Syrien och vi har inte haft nåt med motorsport att göra tidigare. Vi blir ganska uttittade. Särskilt i början var det jobbigt och Philip fick mycket kommentarer. Jag försöker peppa honom, visa dem på banan bara! säger Daniel.

Philip längst fram i ledet precis efter segern i SM. Karting är en materialsport och väldigt dyr. Philips pappa Daniel har köpt en husvagn på avbetalning så att han och Philip kan bo i den i stället för att dra på sig dyra hotellkostnader på alla tävlingar runt om i Sverige.

Philip längst fram i ledet precis efter segern i SM. Karting är en materialsport och väldigt dyr. Philips pappa Daniel har köpt en husvagn på avbetalning så att han och Philip kan bo i den i stället för att dra på sig dyra hotellkostnader på alla tävlingar runt om i Sverige.

Privat

Och det har Philip gjort, inte minst på SM i Borås. Då prövade han en större klass – större motorer och snabbare bilar – men lyckades ändå vara först över mållinjen efter 15 varv på Gäddereds Motorstadion. Cheferna i teamet som Philip tillhör, Ward racing, hade i förväg inte hoppats på något ens i närheten av det.

– Hade han kommit topp tio så hade det varit hur bra som helst. Ingen hade räknat med att han skulle vinna hela skiten! säger Daniel.

Siktar på att nå F1

Han berättar att han har försökt bromsa Philips intresse för motorsporten en aning på grund av de höga kostnaderna, men utan framgång.

– Det är en utmaning för oss att klara det. Det blir ett pussel. Men han vägrar!

I stället har Philip högt ställda mål.

– Jag vill bli Formel1-förare. Jag brukar titta på F1 och min favorit är Lewis Hamilton, säger han.

Kan du lära dig något av att kolla på F1?

– Ja. Man lär sig att fokusera och att träna hårt.