– Där vi hittat PFAS var i ursprungsproverna uppe vid planområdet, i hushållsbrunnarna vid Olhamraområdet och vid Syrenelundsvägen, säger miljöchef Martin Rodell.

Räddningstjänsten har också själva tagit prover på sitt gamla övningsområde.

Deponi och gammal småindustri

Men giftet kan komma från fler håll än gammalt släckningsskum.

– Vi kan konstatera att det är olika källor. Deponin skulle kunna vara en, men det kan finnas många. Det är ju ett gammalt industriområde och PFAS-ämnena har använts i väldigt många produkter. Det kan finnas många källor.

Att spåra källorna är inte helt enkelt eftersom verksamheter kan ha lagts ner.

"Tickande bomb"

En äldre Vallentunabo berättar för Mitt i Vallentuna att det tidigare fanns en soptipp i närheten där företag dumpade avfall.

– Det var tunnor med olja och gammal skit som tippades där och bara täcktes över med massor. Det är en tickande bomb. Kanske börjar tunnorna vittra sönder nu.

Det är nu fem hushåll som inte längre kan använda sina egna brunnar utan får hämta sitt vatten i dunkar från ett tappställe. Vattnet i deras brunnar låg över riktvärdena för PFAS.

Egna reningsverk

Martin Rodell kan inte säga hur länge de måste använda dunkvatten.

– Grundprincipen är att man själv är ansvarig för sitt vatten. De skulle kunna installera eget filter eller reningsverk. Det kan kanske vara den snabbaste lösningen.

Även om det hittills är fem hus vars brunnsvatten ligger över riktvärdena kan många fler Vallentunabor ha PFAS i sitt dricksvatten.

– Vi har provtagit 24 brunnar och 19 har PFAS. Av dess är fem över riktvärdet. Där ska man också hålla i tanken att det kommunala dricksvattnet inte heller är fritt från PFAS. Där jobbar Norrvatten stenhårt med att kunna rena vattnet från PFAS. Det är viktigt att komma ihåg.

Hitta källorna

När saneringen kan börja är ännu oklart.

– Vi arbetar fortfarande med att utreda. Nummer ett är att ta reda på källorna. Där har vi kommit en bit framåt. Nästa steg är hur spridningsvägarna ser ut. Vi har förstått att det rör sig med grundvattnet. Då räcker det inte att gräva bort en bit mark.