Vid det första rånet kom en man fram till en kvinna på Kungsgatan strax före 00.30-tiden och slet tag i hennes handväska. Kvinnan föll till marken och fick lindriga skador. Sedan sprang rånaren iväg.

Kvinnans rop på hjälp fick flera vittnen i närheten att reagera och en man tog upp jakten på gärningsmannen. Han hann ifatt rånaren, en man i 30-årsåldern, och fick hjälp av andra vittnen att hålla fast honom tills polis kommit fram. Kvinnan fick tillbaka sin väska.

– Man blir väldigt glad över att vittnena reagerade blixtsnabbt och agerade. Att man hjälps åt med att fånga in gärningsmannen och återta godset. Det visar verkligen på en hög grad av stort mod och civilkurage, säger Ola Åkesson, kommunpolis vid lokalpolisområde Norrmalm.

Unga larmar sent

Som vittne kan man hjälpa till på flera sätt, menar han. Känner man sig trygg med det kan man ta upp jakten på avstånd utan att ingripa, man kan också hjälpa brottsoffret, larma polisen, filma eller fota det som händer.

– Det viktigaste är att man gör något. Vid grövre brott och rån är det viktigt att man ringer 112 direkt, att man skriker på hjälp och uppmärksammar eventuella vittnen på vad som händer och att man blir utsatt för brott.

Unga slår mer sällan larm när de utsätts för brott som rån, menar Ola Åkesson. I bland dröjer det flera timmar eller dygn innan de kontaktar polisen.

– Då blir det mycket svårare att gripa någon och utreda brottet i efterhand. Kanske blir man rädd eller chockad. Man kanske blir utsatt för olika former av hot och våld och inte vågar ringa polisen.

Larmade direkt

Omkring två timmar senare rånades en kvinna på Folkungagatan. En man, även han i 30-årsåldern, kom fram och började prata med henne. Plötsligt blev han hotfull och slog till henne, sedan tog han hennes plånbok med kontanter och sprang därifrån.

Kvinnan ringde direkt till polisen och som skickade dit flera patruller. Efter en stunds letande stötte de på en man som greps, misstänkt för rånet och senare anhölls av åklagare.

– Man blir oerhört glad av att höra att brottsoffren och vittnen ringer 112 direkt i samband med brotten. Det kan vara helt avgörande för att gärningsmännen ska kunna gripas och för att brottet senare ska kunna gå att klara upp, säger Ola Åkesson.

– Det kan vara så att vi ligger precis runt hörnet, då har vi jättestora möjligheter att gripa gärningsmannen.