Det har gått nästan ett år sedan de tillfälliga trafikljusen och byggbodarna längs med K P Arnoldssons väg i Tumba försvann. Det var då Botkyrka kommun färdigställde arbetet med nya Blekängsvägen som löper genom det som tidigare var tät skog.

Sedan dess har det stått still, trots planer på upp emot 1 000 bostäder.

– Min uppfattning är att det ligger lite på is. Jag har inte hört något från exploatören om någon tidplan för byggstart, säger Susanne Moberg, kommunens projektledare för Tumba skog.

Osäker byggstart

Inte heller byggherren Birger bostad kan svara för när de tänker ansöka om bygglov för bostäderna i Tumba skog. Kärva ekonomiska tider för byggsektorn och Ukrainakriget har gjort att de har behövt tänka om kring planerna på Tumba skog, menar företagets vd Fredrik Alvarsson.

– När vi började det här projektet för flera år sedan var tanken att vi skulle bygga garageplatser under husen. Med omvärldsfaktorerna har drivit oss till en situation där vi inte längre ser att vi får ihop projektet om vi ska bygga garage, säger han.

Lösningen, menar Fredrik Alvarsson, ska komma ur en dialog med kommunen. Men än är parterna inte där, vilket förhalar byggstarten av bostäderna i Tumba skog.

– Det är inte så att kommunen gör vågen när vi säger att vi vill hitta en annan parkeringslösning. Men i den form som det är föreslaget nu kan vi inte genomföra det, säger han och föreslår andra lösningar som markparkeringar eller parkeringshus.

Problemet: 350 parkeringsplatser

Enligt kommunen är det inte så enkelt att bara godkänna ett nytt parkeringsförslag än det redan beslutade underjordiska garagen med plats för cirka 350 platser.

– Vi motsätter oss inte en specifik lösning, men det är detaljplanen som styr. Om förslaget är planstridigt kan vi inte gå med på det. Om de hittar en lösning som funkar så säger vi inte nej till det, säger Susanne Moberg.

Nuvarande detaljplan saknar möjlighet för ytparkering som ska kunna svälja så många parkeringsplatser som behövs.

– Så många måste vi ha, annars riskerar det att bli kaos, säger Susanne Moberg.