September har bjudit på riktig högsommarvärme, vilket hållit liv i mångas badsug. Men när boende i Kallhäll kom ner till Bonäsbadet blev de rejält besvikna. Vatten fanns det att bada i, men badbryggan var borta.

I ett mejl till Mitt i Järfälla uttrycker Eva Lindahl, som säger sig tala för flera, sitt missnöje. Varför tar de inte hänsyn till vädret? undrar hon.

"Vi röstar och betalar skatt och vill att kommunen lyssnar på våra mycket modesta krav på bad och hälsa."

Kommunen: Badsäsongen är över

Enligt Roger Vintemar, fritidschef på Järfälla kommun, har bryggorna vid både Bonäsbadet och Kallhällsbadet tagits upp. Och resten ska stå på tur.

– Det är under badsäsongen de ska ligga ute och den är enligt EU-standard klar den 15 augusti. Sedan brukar vi ta upp dem någon vecka efter skolan börjat, så vi försöker dra ut på det lite, säger han.

Nu när klimatet ska bli varmare, ser ni någon poäng med att förlänga säsongen?

– Det är i huvudsak under semestertider som folk badar och nyttjar bryggorna. Men vi får utvärdera det allteftersom.

Gässen kan ta över

Det är däremot inte bara nyttjandet och vädret som spelar in. Roger Vintemar räknar upp en rad faktorer, bland annat personalens arbetssituation och kanadagässen.

– Gässen älskar bryggorna. De kommer i omgångar och har börjat komma nu igen. Därför vill vi inte ha en för lång bryggsäsong, för då riskerar gässen att ta över.