Året var 2012 och i Stockholm var det nolltolerans mot alla former av gatukonst och graffiti. Men runt om i stan dök de ändå upp, katter som gick på vatten, klättrade under broar, klottrade och spatserade med sin kopparkusin över Göta Lejons entré.

En av dem, en blå och svartrandig med stolt svansföring, klev in i muren vid Lindö tunnel.

Katten försvann i samband med att bygget började vid Lindö tunnel.

Katten försvann i samband med att bygget började vid Lindö tunnel.

Privat

– Jag bodde i Ekerö då, det var därför den hamnade där, säger konstnären, som vill vara anonym och gå under namnet M.

Hängde i fötterna

– Jag klättrade upp ovanför bron och hängde med fötterna i kanten för att sätta upp katten. Det är mycket akrobati förknippat med de där katterna, jag klättrade upp för väggar och hängde under broar. Vitsen är att det ska se omöjligt ut, säger han.

Flera katter hamnade under Årstabron.

Flera katter hamnade under Årstabron.

Privat

Katterna är gjutna i skumplast och sedan målade.

– Den där skumplasten tål inte uv-ljus så jag trodde inte de skulle kunna sitta uppe mer än något år. Den vid Lindö tunnel blev mer av en institution än det var tänkt från början.  

Blev pokestop

Under åren som gick blev katten ett landmärke för många och när spelet Pokemon go lanserades så var katten ett pokestop där den som passerade kunde samla bollar och ägg.

Ovanför Göta lejons entré på Götgatan spatserade en av M:s katter med sin kopparkusin.

Ovanför Göta lejons entré på Götgatan spatserade en av M:s katter med sin kopparkusin.

Privat

Men nu är Lindökatten borta och eftersom statyn inte ett beställt konstverk är det inte heller någons formella ansvar att ta reda på var den tagit vägen.

"Vi vet tyvärr inget om katten. Den är 'gerillakonst' och försvann plötsligt när arbetet med nya Lindö tunnel skulle påbörjas för ett par år sedan", skriver Trafikverkets kommunikatör Daniel Cannervik i ett mejl till Mitt i Mälarö.

"Vi trodde att den skulle komma tillbaka när tunneln nu är klar, men det har den inte gjort."

Utöver katter gjorde M också statyer av apor och änglar. Hans gatukonst väckte uppmärksamhet och vid ett tillfälle hörde självaste  Banksy av sig för att säga att han gillade det M gjorde.  – Vi kom i kontakt på Facebook under hans riktiga namn. Det var på den där tiden när internet var relativt nytt och alla pratade med alla.

Utöver katter gjorde M också statyer av apor och änglar. Hans gatukonst väckte uppmärksamhet och vid ett tillfälle hörde självaste Banksy av sig för att säga att han gillade det M gjorde. – Vi kom i kontakt på Facebook under hans riktiga namn. Det var på den där tiden när internet var relativt nytt och alla pratade med alla.

Privat

M själv har inga svar. Han har inte sett katten sedan han lämnade Ekerö 2012. Ungefär i samma veva slutade han med gatukonst och nu har han helt lämnat konsten bakom sig.  

– Den fyllde en funktion som självterapi ett tag men sedan gick jag vidare. Det är historia nu. Det finns inte på kartan att jag skulle sätta upp en katt nu.

Vad tror du hände med katten vid tunneln?

– Det troligaste är att den smulades sönder när de tog ner för att börja bygget.

– Det ligger i gatukonstens natur att det är förgängligt och tillfälligt. Det blev nog bara damm och rök av den tillslut. Det är ganska skönt.

Ytterligare några Årstabrokatter.

Ytterligare några Årstabrokatter.

Privat