En stressad cyklist kan råka ut för olyckor. Vare sig om det är på väg för ett dopp vid stranden eller på väg till jobbet. Förra året rapporterades det 28 olyckor med cyklister eller fotgängare i Järfälla under perioden maj till september, enligt statistik från Trafikverket. Det är de högsta siffrorna de senaste fem åren för samma period.

Men om man håller sig till tre regler är det relativt enkelt att undvika olyckor enligt Hans-Yngve Berg, utredare på sektionen för Trafikantregler.

– Det finns tre viktiga begrepp som gäller alla trafikanter, och det är ansvar, omdöme och hänsyn. Om man hålller sig till det så kommer det bli mycket lugnare i trafiken. Det gäller fotgängare och cyklister också, säger han.

Det viktigaste är att ingen kommer till skada och enligt Hans-Yngve Berg handlar det om att vara ödmjuk inför att alla kan göra fel.

Sommarmånaderna förknippar många svenskar med landsvägar. När det inte finns trottoarer eller cykelvägar gäller det att ha huvudet på skaft, och hjälm på huvudet.

– Om man är ute på en landsväg ska man tänka på att hålla sig på höger sida när man cyklar, och vänster när man går. Sen är hjälm och lampor också bra, säger Hans-Yngve Berg .

Singelolyckor vanligast

Den vanligaste olyckan för både cyklister och fotgängare är singelolyckor, och där är cyklisterna överrepresenterade. Det handlar ofta om själva vägen mer än trafikanten.

– Det finns det fakta på, att underhållet ligger bakom. På våren ligger det till exempel mycket rester kvar från halkbekämpningen, eller så kan det vara trottoarer med gatsten som sticker ut, säger Hans-Yngve.