Äldreborgarrådet Torun Boucher (V) poängterade nyligen för Mitt i att Stockholm är i behov av fler vård- och omsorgsboenden och seniorbostäder när den äldre befolkningen ökar i framtiden.

Till 2040 planerar staden för ett tillskott av över 3 000 platser för att möta behovet, vilket motsvarar ett 40-tal nya vård- och omsorgsboenden.

Nya äldreboendet längs Bromstensvägen i Spånga.

Nya äldreboendet längs Bromstensvägen i Spånga.

Ambea

Tisdagen 11 juni öppnade Vardaga sitt vård- och omsorgsboende Villa Bromsten vid nya bostadskvarteret Ferdinand och Stora Coop-butiken längs Bromstensvägen i Spånga.

– Vi öppnar 80 platser här varav 73 i dagsläget är lediga, detta är att betrakta som en normal beläggning för oss vid uppstart av ett nytt boende. Vi har planerat att öppna här under cirka två års tid, sa Vardagas vd Susanne Sjöberg i samband med invigningen till Mitt i.

Filip Magnusson

Kvarteret förbinds med Bromstensstaden

Kvarteret ligger vid korsningen Bromstensvägen/Spångavägen precis innan de nya studentbostadskvarteren tar vid.

Området ska genom den nya gångtunneln förbindas med Bromstensstaden på östra sidan om Mälarbanan.

Nya äldreboendet längs Bromstensvägen i Spånga.

Nya äldreboendet längs Bromstensvägen i Spånga.

Simone Öhrn

Befolkningen i Stockholms län beräknas enligt regionen öka med omkring 188 000 personer, eller cirka 8 procent, fram till 2032. Och andelen av befolkningen som är 80 år och äldre väntas öka med drygt 50 procent.

I den nya boendeplanen som äldrenämnden nu beslutat om valde majoriteten att hålla kvar inriktningen att 60 procent av äldreboendena ska vara kommunala, 40 procent privata.

Simone Öhrn

Om man ska nå fördelningen kan inga privata aktörer öppna något som inte redan är känt, enligt majoriteten.

KD vill se fler privata boenden

KD tycker att 60/40-principen är fel och har sedan maktskiftet varnat för att stadens kapacitet att i egen regi tillgodose tillräckligt med boendeplatser och bemanning är för låg.

Nike Örbrink (KD).

Nike Örbrink (KD).

Pressbild, Kristdemokraterna

Det betonade Nike Örbrink (KD), vice ordförande i äldrenämnden, i samband med öppningen av boendet.

– Vi behöver samarbeten med privata aktörer för Stockholmarnas bästa. Staden behöver göra sin del, men vi behöver också kroka arm tillsammans med långsiktiga, seriösa aktörer som bidrar med att bygga en stad, sade Nike Örbrink.

Äldreborgarrådet försvarar "kommun-principen"

Men Torun Boucher (V), som inte deltog vid invigningen, hävdar att principen handlar om att stärka stadens beredskap för att driva äldreomsorg.

Nya äldreboendet.

Nya äldreboendet.

Filip Magnusson

– I en krissituation blir stadens ansvar över äldreomsorgen svårare att bära när lejonparten av fastigheterna som verksamheterna bedrivs i är lämnade åt marknaden, säger hon.

Äldreborgarrådet Torun Boucher (V).

Äldreborgarrådet Torun Boucher (V).

Stockholms stad

Staden måste försäkra sig om att man har rådighet över äldreomsorgen och alltid har möjlighet erbjuda plats till de äldre som behöver, menar Boucher.

– 60/40-principen är en av åtgärderna för att försäkra oss om detta.