I vintras berättade Mitt i om hur Djurgårdens IF tränade i snö och kyla på Hjorthagens IP. De bistra förhållandena var en konsekvens av att man inte längre vågade använda det tält som kollapsat under ett väderomslag under föregående säsong.

– Det är extremt ansträngande, sämre än så här kan det nog inte bli. Vi klarar en vinter, men sedan måste vi ha bättre förhållanden, sa Christian Gentile i december.

Nu ser det ut som att klubben kan bli bönhörd.

Idrottsförvaltningen planerar för att lägga värmeslingor under flera fotbollsplaner i staden. En av dessa är just Hjorthagens IP.

"Tidigare har Djurgården haft möjlighet att placera ett tält över 11-spelsplanen på Hjorthagens idrottsplats, men har beslutat att inte fortsätta med det sedan problem uppstått med snölaster på tältet. Därav finns ett behov av planvärme på platsen", skriver Sophie Dahlberg, enhetschef på idrottsförvaltningens planeringsenhet, i ett mejl till Mitt i.

Glädjebesked

Ambitionen om en uppvärmd plan har tagits emot med stor glädje hos Djurgårdens IF.

– För oss är det här helt avgörande för hur vintrarna ska se ut nu när vi inte längre känner att vi kan garantera säkerheten med ett tält, säger Christian Gentile.

Värmeslingor på Hjorthagen är dessutom positivt för likvärdigheten när det kommer till de elitsatsande klubbarna i stan, menar han och hänvisar till de uppvärmda planerna vid Kanaplan, Årsta och Grimsta, vilka ligger strategiskt till för Hammarby och Brommapojkarna.

– Vi tycker att det är rimligt att Djurgården också har tillgång till en uppvärmd plan.

Christian Krigström Gentile, verksamhetschef för Djurgårdens ungdomssektion.

Christian Krigström Gentile, verksamhetschef för Djurgårdens ungdomssektion.

Djurgårdens IF

Det kommer dock att dröja minst till vintern 2025-2026 innan värmeslingorna kan ligga på plats. I väntan på detta kommer DIF att kunna träna på Kungsholmen.

– I höst ska den uppvärmda planen på Kristinebergs IP vara klar och vi kommer att vara en av föreningarna som ska vara där.

Under hösten ska idrottsnämnden och fastighetsnämnden i Stockholm ta beslut om projektet på Hjorthagens IP.