När Mitt i frågar Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande, om exempel på ämnen som påverkas direkt av EU blir listan lång. Bland annat kommer vattenkvalitet, eldning på tomten och arbetstider på tal.

– Det påverkar absolut, sen hur mycket är svårt att säga, men jag vet att SKR har gjort en undersökning där de har kommit fram till att 50 till 70 procent av punkter i en kommunfullmäktige har sitt ursprung i ett EU-direktiv eller förordning, säger han.

Arbetstidsdirektivet är något som intervjun stannar upp vid. Det innebär att sedan den första februari måste alla medarbetare inom regionen få minst elva timmars sammanhängande vila mellan arbetspass och dygnsvila efter ett pass. Erik Andersson (M) berättar att reglerna drabbar verksamheter som har bemanning dygnet runt.

– Det som påverkas mest är räddningstjänsten och sjukhusen, säger han.

Erik Andersson (M) berättar om vikten av att rösta i EU-valet.

Erik Andersson (M) berättar om vikten av att rösta i EU-valet.

Åsa Sommarström

Utmanar beredskapen

Täby brandstation ligger mellan Stockholms innerstad och kranskommunerna. Larmen handlar om både skogsbränder och brand i höghus, vilket skapar en unik arbetssituation. De nya arbetstidsreglerna har försvårat schemaläggningen, och kan i förlängningen påverka beredskapen, enligt Peter Arnevall, förbundsdirektör på Stockholms brandförsvar.

– Det som händer är att man får fler kortare pass på jobbet, vilket innebär att man får jobba fler helger och får längre pendlingstid. Det får också konsekvenser för verksamheten i och med att vi får färre att tillgå om det skulle bli en större brand, säger han.

Problemen kommer från skrivelser i direktivet där brandmännens arbetsmodell inte tas i beaktande.

– Räddningstjänsten har ett annat arbetstidsmått än andra, tjänstgöringstid. Det innebär att vi har beredskap på plats nattetid, men vi har tillåtelse att vila och sova. Det måttet finns inte i direktivet, vilket innebär att det ser ut som att man jobbar fler aktiva timmar än vad man faktiskt gör, säger Peter Arnevall.

I Täby har medarbetarna ställt sig kritiska till de nya reglerna. "Om jag får en minskad flexibilitet får dem också det. Så de är frustrerade, irriterade och tycker hela situationen är väldigt märklig", säger Peter Arnevall.

I Täby har medarbetarna ställt sig kritiska till de nya reglerna. "Om jag får en minskad flexibilitet får dem också det. Så de är frustrerade, irriterade och tycker hela situationen är väldigt märklig", säger Peter Arnevall.

Jonas Nyström

Onsdagen den 17 april kom det ett uppdaterat kollektivavtal som ska ta de nya reglerna i beaktande. Ännu är det tidigt och det är svårt att avgöra vilka konsekvenser det kommer få. Men Peter är tydlig med att brandkåren inte kommer behöva prioritera bort larm.

– I det korta perspektivet påverkar det inte vår förmåga. Men det vi tror är att det kan bli svårare att öva, utbilda och möta nya hot och risker på längre sikt, säger han.

Din röst räknas

I valet 2019 var det drygt 68 procent av invånarna i Täby som gick till valurnan, enligt Valmyndigheten. Det är förhållandevis högt i jämförelse med resten av landet, men under riksdagsvalet 2018 röstade cirka 91 procent i Täby. Mellanskillnaden är stor och viktig att belysa, enligt Erik Andersson.

– EU-valet är inte långt borta, utan det påverkar oss lokalt. Så det är viktigt att många går och röstar för att göra sin åsikt hörd, säger han.