Sedan mitten av sommaren har femton anmälningar från privatpersoner kommit in till kommunen och räddningstjänsten om att diesel, eller någon annan oljeförorening, flyter runt på vattenytan i Gustavsbergs hamn. Senast förra veckan. 

Det syns till och från på stora delar av vattnet och de största utsläppen har täckt en yta på cirka 100 kvadratmeter. 

Bild på ett av utsläppen som ägt rum de senaste månaderna i Gustavsbergs hamn.

Bild på ett av utsläppen som ägt rum de senaste månaderna i Gustavsbergs hamn.

Värmdö kommun

Men ingen vet varifrån det kommer och det har aldrig hänt tidigare, enligt kommunen.

– Utsläppen är synliga en kort tid sedan försvinner de. Det tyder på att det kan röra sig om diesel, eftersom det har en flyktig konsistens och dunstar fort, säger Malin Welander, chef för bygg- och miljöavdelningen i Värmdö kommun. 

Synts på olika platser i hamnen

Utsläppen beskrivs som diffusa, de luktar starkt och har synts i olika delar av Farstaviken, framför allt vid två bryggor nedanför Gustavsbergs vårdcentral. 

Såväl räddningstjänst och kustbevakning som kommunens miljötillsyn har varit på plats flera gånger sedan i somras.

– Kustbevakningen har flugit med helikopter över området två gånger för att få en bättre bild och försöka se varifrån det kommer, säger Malin Welander. 

Men alla famlar fortfarande i mörker. Dykare har även varit nere på botten och kontrollerat om någon dumpat något i viken, utan resultat. De sökte igenom en yta på 150 gånger 200 meter, enligt Malin Welander. Man har även kontrollerat ett bygge som pågår på Farsta udde, utan resultat. 

Det som släpps ut går inte att sanera eftersom det dunstar snabbt, enligt Malin Welander. Teorin de jobbar med nu är att det är en eller flera båtar med självläns – alltså båtar som töms på vatten automatiskt - har ett läckage som inte är synligt.

– Det kan vara att båten felaktigt pumpar ut vatten ihop med diesel. Vi vet inte ännu. Vi har inte lyckats spåra källan till utsläppen, säger Malin Welander. 

Bild på ett av utsläppen som ägt rum de senaste månaderna i Gustavsbergs hamn.

Bild på ett av utsläppen som ägt rum de senaste månaderna i Gustavsbergs hamn.

Värmdö kommun

400 båtar i hamnen

Det här har inget att göra med de tidigare, kända utsläppen från Ekobacken, som Mitt i Värmdö skrivit om tidigare. De nya föroreningarna kommer inte från det röret, enligt Malin Welander, det har de kontrollerat. 

I Gustavsbergs hamn finns flera marinor med totalt cirka 400 båtplatser, fördelat både på västra och östra sidan om Kattholmen.

– Vi har kontaktat de företag som ansvarar för bryggorna och bett dem prata med varje båtägare i hamnen. Alla behöver kontrollera sin båt. Vi har även satt upp lappar runt om i hamnen med information.