Fotboll för Farsta – eller bara ”Hallen”, som de flesta av deltagarna säger – brukar locka mellan 50 och 150 unga i åldern 12-17 år att tillbringa sina lördagskvällar i en fotbollshall på Farsta IP.

Där spelas drop in-turneringar i FoC Farsta fotbolls regi.

Sedan 2021 bidrar Farsta stadsdelsförvaltning med pengar till lördagsfotbollen, och till de aktiviteter fotbollsklubben ordnar under skolloven.

Syftet är att få bort unga från riskmiljöer som exempelvis Farsta centrum, där de kan komma att rekryteras till kriminalitet, och i stället erbjuda en fritidsaktivitet.

Tre nya år

Resultatet har enligt förvaltningen varit ”mycket gott”. Därför har de nu tecknat ett nytt avtal med FoC Farsta fotboll för perioden 2024-2027.

Enligt det nya avtalet ökar stadsdelen sitt bidrag. Men inte med några astronomiska summor: från 40 000 till 50 000 kronor per termin för lördagskvällarna.

Enligt FoC Farsta fotboll är det inte i närheten av att täcka kostnaderna för ledare, administration och material.

– För det vi kan erbjuda är det fortfarande en låg peng för Farstaborna. Som det der ut nu behöver vi söka andra bidrag för att få det att gå runt, säger Anna Fernström, klubbchef, men tillägger:

– Ersättningen från stadsdelen skapar en trygghet och en grundplatta och ett sammanhang som är viktigt för oss som förening.

Anna Fernström är klubbchef för FoC Farsta fotboll.

Anna Fernström är klubbchef för FoC Farsta fotboll.

Tom M Kronestedt

Separat aktivitet för tjejer

Samtidigt som stadsdelen alltså ökar ersättningen, ställs också ett krav på hur de pengarna ska användas. Föreningen ska aktivt jobba för att öka antalet tjejer som är med, och de ska få egen tid för spontanidrott på lördagskvällarna.

Inför den gångna helgen skickade klubben därför ut en inbjudan till tjejer i åldern 12-17 år om att komma ner till Farsta IP och planera tillsammans.

– Vi har inte lyckats få tjejer att delta i fotbollskonceptet. Nu vill vi att de själva ska vara med och planera vad de vill göra. Vi har redan rekryterat tjejer i åldern 15-25 år som är redo att ställa upp som ledare, säger Anna Fernström.