Det planerade bygget av en uppåt 100 meter hög cementsilo i horisonten mot Ropsten skapar stor oro på Lidingö.

Representanter för flera bostadsrättsföreningar har skickat in sina synpunkter efter att bolaget Heidelberg materials (tidigare känt som Cementa) haft samråd om cementhamnen de vill etablera.

Runt 200 personer deltog i samrådsmötet, enligt Mikael Mossberg, ordförande i brf Hiertagården.

– Det var en alldeles för liten lokal så de flesta fick stå. Folk var som skogstokiga och frågestunden drog ut på tiden med en och en halv timme. Att etablera en miljö­farlig verksamhet alldeles intill Norra Djurgårdsstaden är hål i huvudet tycker jag.

Risk för påsegling

Björn Johnson, styrelseledamot i brf Härjedalen, håller med.

– Det här kommer att störa med ljus, ljud och eventuellt föroreningar i luften. Vi ser också risker med att placera anläggningen så nära Lidingöbron, bland annat för påsegling.

Tvärs över vattnet från den planerade cementhamnen ligger Millesgården, där det också finns starkt motstånd till planerna.

– Miljöpåverkan, buller och vibrationer riskerar att skada den världsunika kultur­miljön och skulpturerna i parken. Det kommer också att påverka besöksupplevelsen negativt, vilket indirekt kan få långtgående konsekvenser för Millesgårdens verksamhet, säger Sara Källström, vd och museichef.

Vid Energihamnen söder om Ropsten får Heidelberg materials havsläge med större möjligheter för fartygstrafiken. Runt 500 fartyg om året och 70-100 lastbilar om dagen beräknas trafikera hamnen. En ny anläggning på 4 000 kvm ska byggas och cementsilon ska vara i drift året om.

Fundamentalt fel

Lidingö stad ser flera orosmoln.

– Det är fundamentalt fel att investera i ett stort industriområde mittemellan Lidingö och Östermalm på något av de mest attraktiva bostadsmarknaderna som finns, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).

Det blir en farlig blandning olika industrier i ett litet område nära bostäder och Lidingöbron, enligt Lidingö stad. Tunga transporter kan skapa trafikproblem och det finns risk för oljeutsläpp, eroderade kuststräckor och att förorenade sediment virvlar upp från havsbotten.

Även risken för buller, luftföroreningar och utsläppens inverkan på hälsan oroar staden. Kommunalrådet Anders Paulsen (LP) hoppas att staden kan påverka.

– Vi ska göra vad vi kan. De här planerna är helt vansinniga. Utsikten för boende, Millesgården och Foresta blir helt annorlunda. Lidingö får en helt ny skyline.

Synas på håll

Jan Valeskog (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad, har dock inte mycket till övers för Lidingö stads synpunkter. Han påpekar att arbetet med den nya detaljplanen för Energihamnen har pågått i många år, och att det i Stockholm råder poltisk enighet om planerna.

– Det var på samråd hösten 2018 och Lidingö stad står på sändlistan för att yttra sig över projektet, men bemödade sig inte att svara. Så engagemanget har varit noll från politiken i Lidingö stad, säger han.

Oppositionen på Lidingö liksom representanter för flera av öns bostadsrättsföreningar är också kritiska till att staden inte reagerat tidigare. Daniel Källenfors kan förstå kritiken.

– Vi borde förstås ha yttrat oss för sex år sedan och varit kraftfulla och tydliga då. Jag vet inte varför man inte gjorde det. Möjligtvis förstod man inte vad som kunde ske, säger han.

Eftersom den nya tomten i Energihamnen är betydligt mindre än bolagets nuvarande på Lövholmen behöver bolaget bygga högt för att kunna förse hela Stockholmstrakten med cement.

Bolaget vill flytta från Lövholmen vid Liljeholmen bland annat för att Stockholms stad vill låta bygga bostäder där verksamheten finns i dag.