Det är dags att fräscha upp Hjulsta torg – det tycker Stockholms stad, som planerar lägga ungefär tre miljoner kronor på platsen, i en upprustning vars process precis dragit i gång.

Förra veckan stod ansvariga för projektet på torget i fråga för att ta emot folks åsikter och synpunkter om vad som är bra – och vad som skulle kunna bli bättre.

Staden har även involverat elever från Hjulsta grundskola och barn från förskolan precis intill, för att få sig en så tydlig uppfattning som möjligt om hur platsen används i dagsläget och vad barnen önskar se.

Planen är att sedan utgå från alla svar och synpunkter i processen med att ta fram ett planförslag för upprustningen, berättar Henri Dehaim, arkitekt på trafikkontoret.

– Det är ganska många som lämnat synpunkter och önskemål. Det gör att vi kan få koll på vad man som boende eller arbetande i området gärna ser på torget, och om det är några problem med platsen som vi inte känner till eller så, säger han.

I arbetet ska ytskikten kring torget bytas ut.

I arbetet ska ytskikten kring torget bytas ut.

Emma Löf Hagström

Barnperspektiv

Vissa saker, som att ytskikt ska bytas ut, är redan bestämda.

Torget och passagen åt öster, mot busshållplatsen, kommer att utformas med delvis ny, hållbar och mer tillgänglig markbeläggning.

Man kommer dessutom anpassa markhöjder för att göra det enklare att komma in med till exempel barnvagn och rullstol i entréer och lokaler kring torget.

– Man ska kunna gå utan att snubbla, det ska inte vara för brant, det måste vara lätt att röra sig på platsen – sådant måste vi tänka på. Sedan får vi så klart se lite vad sammanställningen visar, de som bor här kanske har helt andra ingångar och tankar om vad som behövs, då kan vi anpassa oss lite efter det.

Mycket av arbetet kommer ske med barnens perspektivet i åtanke.

– Vi kommer titta på om vi kan få till fler sittplatser och då kanske med någon slags vinkling till barn och ungdomar, med fler lekfulla inslag, för att fler ska vilja vara på torget, säger Henri Dehaim.

Bygger nästa år

Arbetet med att ta fram ett planförslag för platsen pågår just nu, och förväntas bli klart senare i år.

Planen är sedan att påbörja bygget nästa år, och att det hela slutligen ska vara färdigställt senast 2026.