Det är inte bara badsugna som gläds åt att temperaturen i Östersjön ökar tack vare den senaste tidens sol, även algblomningen frodas i värmen. De senaste veckorna har det regnat in rapporter om alger i skärgården till länsstyrelsen Stockholm.

– Just nu ser det ganska sörjigt ut i stora delar av Stockholms skärgård men det är framför allt från yttre delarna av skärgården som rapporterna kommer in, säger Cinthia Tiberi Ljungqvist, marinbiolog vid länsstyrelsen.

Starkt solljus och lugnt väder, så att vattnets ytskikt inte rörs om, ger goda förutsättningar för algblomning. Även mängden av fosfor i vattnet påverkar hur kraftig tillväxten blir under sommaren.

I slutet av juli hade det kommit in flest rapporter om algblomning från Värmdö- och Haningeskärgården, enligt länsstyrelsen. Men det betyder inte att det bara är där som det förekommer.

– Det här är överallt, det handlar bara om vilka som orkar rapportera in, eller som över huvudtaget vet att man kan göra det. Vi vill gärna att folk ska rapportera in, då får vi bättre koll och det blir lättare att informera allmänheten.

Så här såg det ut på Karlslunds marina i Haninge i förra veckan.

Så här såg det ut på Karlslunds marina i Haninge i förra veckan.

Johannes Äng

Kråkviksbadet

Och det är inte bara i skärgården som det kommer rapporter om algblomning. På Kråkviksbadet i Huddinge har det funnits en avrådan till bad sedan början av juli.

– Så länge det är algblomning utfärdar vi avrådan. Det är inget förbud, då vi aldrig kan förbjuda folk att bada, utan det är information till badande om att kommunen avråder från bad, säger Huddinge kommuns miljöchef Staffan Stafström.

Kommunen är ute varje dag och kollar hur det ligger till med algblomningen och uppdaterar därefter. Skulle algblomningen försvinna kommer man att ta bort avrådan samma dag.

– Är det varmt ett tag och mycket näringsämnen i vattnet ökar risken för algblomning, säger han.

Enligt honom är det inga sjöar i Huddinge som är särskilt drabbade.

– Det är olika varje år. Varje badsäsong kommer det en avrådan någonstans. Det är inte alltid på grund av algblomning utan kan även vara bakterier, säger han.

På just Kråkviksbadet kom det även en avrådan i augusti i fjol.

Resterade badplatser i Huddinge har ännu ingen avrådan för bad, men det ändras dagligen.