Precis vid Husby tunnelbanestations sydöstra ingång fanns länge en Tempobutik, som stängde för gott för över fem år sedan. Lite senare förvärvade Victoriahem byggnaden – som har stått tom och igenbommad sedan dess.

Många har undrat vad som ska hända på platsen, och nu har Victoriahem slutligen kommit med ett besked: Byggnaden ska rivas, och det på en gång.

– Vi börjar riva redan nu, mest invändigt dock. Vecka 27 påbörjas grovrivningen av fastigheten ordentligt, berättar Kawal Shamal, områdeschef för Victoriahem i Husby, tillika personen som gjorde den första symboliska insatsen i rivningen.

Kawal Shamal, områdeschef för Victoriahem i Husby, gjorde den första symboliska insatsen i rivningen.

Kawal Shamal, områdeschef för Victoriahem i Husby, gjorde den första symboliska insatsen i rivningen.

Victoriahem

Klart i september

Tanken är nu att Husbyborna själva ska få bestämma vad som ska ske på marken där Tempo en gång stått. I samband med en medborgardialog som hölls samtidigt som rivningen påbörjades fick både hyresgäster hos Victoriahem och andra boende i området rösta på tre olika förslag.

– Alternativen var en lekplats för barn, ett utegym eller en allmän plats med bänkar, blommor och bord och med lite aktiviteter för äldre, säger Kawal Shamal.

Under en medborgardialog fick boende i Husby rösta på vad de helst vill se på platsen. Resultaten presenteras 25 juni.

Under en medborgardialog fick boende i Husby rösta på vad de helst vill se på platsen. Resultaten presenteras 25 juni.

Victoriahem

Resultatet av röstningen presenteras den 25 juni. I samband med det påbörjar även Victoriahem upphandlingen om vilka som ska genomföra bygget, sedan är planen att påbörja allt i augusti så att det kan stå klart redan i oktober i år.

Hur kommer det sig att byggnaden fått stå tom så pass länge?

– Det har pågått ett arbete under flera år om vad som ska ske. På lite längre sikt är tanken att kunna tillföra bostäder, men fram tills det är möjligt har vi velat aktivera platsen på något sätt. Vi har inte velat hyra ut den nuvarande fastigheten på grund av dess skick, utan tittat på olika alternativ kring vad vi kan göra för att skapa något som bidrar positivt till Husby, säger Kawal Shamal.

Del av helhet

Det kan komma att uppföras en ny byggnad, men inte förrän om flera år.

– Det finns en byggrätt, men vi ser ändå det här som en bra lösning under överskådlig tid eftersom ett nybygge sannolikt ligger ett antal år framåt. Genom att riva den gamla butiken och öppna upp ytan vill vi öka trivseln, gemenskapen och tryggheten i området på en gång. Det är något som varit väldigt efterfrågat av våra hyresgäster.

Vilket av alternativen som än väljs kommer det bidra till en större utveckling av Husby som område, tror han.

– Det är inte bara vi som tar tag i utemiljön i Husby nu, utan många som satsar, så det här blir en del av ett större arbete med att lyfta området. Vi hoppas vi kan bidra med att göra den här ytan till en uppskattad plats som nyttjas av alla som rör sig här.

Den gamla Tempobyggnaden mitt i Husby centrum har stått tom i över fem år.

Den gamla Tempobyggnaden mitt i Husby centrum har stått tom i över fem år.

Emma Löf Hagström