Sedan Järvabadet invigdes 2020 har det blivit ett populärt utflyktsmål – både för Järvabor och för resten av stockholmarna.

Med sina tre utomhusbassänger och stora gräsytor med plats för picknick och solbad lockades 30 000 besökare i fjol, och blir vädret bättre i år räknar ansvariga med minst lika stor uppslutning den här säsongen.

– Fortsätter det vara soligt bör det bli ännu fler! 2023 var ganska regnigt, då märker vi direkt att färre kommer hit. Hur som helst pågår förberedelserna för fullt just nu, vi håller på att fylla upp bassängerna och värma vattnet. Vi är väldigt förväntansfulla och redo att ta emot alla som vill komma, säger Edin Gigovic, enhetschef för Järvabadet.

Det är ont om skugga vid badet, så besökare rekommenderas att ta med sig eget parasoll eller annat som skyddar från solen.

Det är ont om skugga vid badet, så besökare rekommenderas att ta med sig eget parasoll eller annat som skyddar från solen.

Mikael Andersson

Var ute i god tid

Inför säsongen har man gjort lite uppfräschningar här och där. Altanen är ommålad och inoljad, växter planterade. Precis som i fjol kommer en extern aktör att hålla till i kaféet och erbjuda lättare måltider, snacks, glass och läsk.

– Men man får ta med egen picknick också, och vi har två grillar om man vill grilla. Det man ska tänka på är att det är ont om skugga. Vi har en pergola men den brukar bli full, så det kan vara bra att ha med sig eget parasoll och använda solkräm, säger Edin Gigovic.

Varma sommardagar brukar det bli kö redan vid tiotiden på förmiddagen. När badet nått sin fulla kapacitet på drygt tusen personer är det en ut, en in som gäller. Det kan därför vara bra att vara ute i god tid, meddelar Edin Gigovic.

Är det något annat som är viktigt att tänka på?

– Barn under 12 år måste vara i en vuxens sällskap. Det är även viktigt när man väl är inne på badet faktiskt hålla koll på barnen, och inte ligga flera meter bort med en bok eller hålla på med mobilen. Sedan vill vi påminna om att badkläderna måste vara i syntet – man får inte ha underkläder i bomull under badbyxorna eller så. Det påverkar reningssystemet negativt.

Det kan bli långa köer på Järvabadet varma sommardagar, meddelar ansvariga. Här från öppningssommaren.

Det kan bli långa köer på Järvabadet varma sommardagar, meddelar ansvariga. Här från öppningssommaren.

Christian Lärk

Uppmaning: Cykla eller gå

Med sitt strategiska läge på Järvafältet, mellan Rinkeby och Tensta, och ett stenkast från Kista, är badet lättillgängligt och på cykel- och gångavstånd för i princip alla Järvabor.

För den som av olika anledningar behöver ta bilen finns det sedan en tid tillbaka en parkering med avgift och med plats för ett hundratal bilar, precis nedanför badet.

– Men vi rekommenderar alla som kan att promenera eller ta sig hit med cykel, det finns en jättebra cykelparkering, säger Edin Gigovic.

För den som vill motionssimma håller minst två motionsbanor öppna till klockan nio varje morgon. Därefter, lite beroende på hur mycket folk som kommer, hålls åtminstone en bana öppen för motion.

– Nu hoppas vi att alla, oavsett anledning att besöka badet, kommer med ett glatt humör och att vi kan njuta av en fin sommar tillsammans, säger Edin Gigovic.