Mitt i har följt projektet att bygga radhus längs med Köpmanvägen mellan Bro centrum och pendeltågsstationen i Bro sedan starten. Från början var det tänkt att det skulle byggas 45 hyreslägenheter i flerfamiljshus. Planerna ändrades till att innefatta 16 stycken radhus i form av bostadsrätter.

Bakom både de gamla planerna, och de som nu realiseras, står det kommunala bostadsbolaget Upplands-Brohus.

Ett stenkast från pendeltåget i Bro växer sexton radhus fram.

Ett stenkast från pendeltåget i Bro växer sexton radhus fram.

Stefan Källstigen

I slutet av augusti tog man emot det första huset och under ett par veckor framåt kommer arbetet med det så kallade stommontaget att pågå för fullt i Bro. När den delen är klar i mitten av september övergår projektet till att arbeta invändigt i husen samt göra återstående jobb med mark- och finplaneringen.

Vd om projektet

– Nu är vi ovan jord. Det kommer att gå med väldigt fart här. Husen ska ju stå färdigställda i vår, säger Ann Hermansson Alm, vd för Upplands-Brohus.

Enligt henne så håller projektet tidsplanen, tuffare är det just nu med försäljning av husen.

– Det finns ett intresse kring det här. Men marknaden är ganska avvaktande just nu, det är mot bakgrund av ränteläget. Man är försiktigt positiv, men vi har inte sålt några hus än. Men med tanke på det faktum att man förväntar sig att räntan kommer sjunka så känner vi oss inte oroliga för den biten.

Upplands-Brohus vd Ann Hermansson Alm. Arkivbild.

Upplands-Brohus vd Ann Hermansson Alm. Arkivbild.

Fred Miller

En positiv aspekt som Ann Hermansson Alm tror kan bidra till att få igång försäljningen är att husen börjar komma på plats. Eventuella intressenter kan då själva se husen på riktigt, och inte bara förlita sig på ritningar eller skissbilder.

Är era radhus och rivningen av det gamla värmeverket i Bro de första exemplen på Omdaning Bro?

– Rivningen av värmeverket och uppförandet av de här stadsradhusen är absolut fysiska tecken. Nu kan man faktiskt börja se att det händer saker.

Ni kallar radhusen för stadsradhus, men vad är egentligen skillnaden på radhus och stadsradhus?

– Det är en väldigt bra fråga. Politiken har tagit beslut om hur man önskar att gestaltningen ska se ut i Bro, och det handlar om att bygga småstad. Våra stadsradhus har inte en tomt framför huset i det här fallet. Det är ett tydligt tecken på mer att det är ett stadsradhus snarare än ett bostadsområde med villamanér.

I maj 2025 beräknar Upplands-Brohus att det är klart för inflyttning på Köpmanvägen.