Förslaget om att införa digitala språktest vid nyrekrytering i förskolan har diskuteras i flera år. Nyligen kom en bred majoritet från vänster till höger överens om att klubba beslutet.

–  Språkklyftan är jättestor och vi måste göra allt för att bygga bort den. Alla oavsett familjeförhållanden eller bakgrund ska ha rätt till språkutvecklingen. Det har vi kämpat för i många år, säger Blerta Hoti (S), kommunalråd med ansvar för förskola.

"Synka våra språklyft"

Den politiska oenigheten i frågan har främst handlat om att högersidan även vill se kartläggning av befintlig personal. Men det är inte möjlighet i nuläget, menar Blerta Hoti.

– Det handlar om att vi måste synka våra språklyft och insatser med de regelverk som råder. Dagens yrkesförberedande utbildningar till barnskötare har redan ett visst språkkrav. Vi anser att det vore olämpligt om vi från nämnden skulle testa redan anställda ytterligare.

Hon lyfter samtidigt det redan pågår satsningar för att kompetensutveckla och vidareutbilda befintlig förskolepersonal i svenska vid behov.

Hur ska testet gå till?

– Det kommer vara ett digitalt prov som testar hörförståelse, läsförståelse och skrivförmåga men exakt hur det ska utformas är inte klart än.

Ambitionen är att införa språktestet så snart som möjlighet.

– Det handlar om att vi inte kan låta segregationen gå i arv, vilket sker om vi inte gör tillräckligt med språkfrämjande insatser redan i förskolan, säger Blerta Hoti.