I början av sommaren fick de första hyresgästerna nycklarna, och nu i dagarna inleddes den andra inflyttningsetappen i helt nya stadsdelen Kista äng i norra Kista.

Området, som vuxit fram i en rasande takt, har fått nya boende både i form av studenter och vanliga hyresgäster. Det är HållBo, som ägs till lika delar av Byggvesta och Bonnier fastigheter, som öppnat sina bostäder för inflyttning.

Sammanlagt omfattar företagets nya kvarter 231 studentlägenheter och 241 hyresrätter.

– Det som utmärker det här lite extra är många av studentbostäderna är lite större, med fler rum. Vi har sett att det är en stor efterfrågan på det. Man vill kunna dela på hyran, bo med en kompis eller partner. Vi ser även att en del studenter som flyttar hit har familj, säger Caroline Lind, marknadskoordinator på Byggvesta.

Bild från en visningslägenhet i nya bostadsområdet Kista äng.

Bild från en visningslägenhet i nya bostadsområdet Kista äng.

Lasse Olsson Photo

Häng för studenter

De nya byggnaderna är utformade speciellt för att underlätta en balans mellan studier, arbete och fritid.

Hit kommer bland annat en livsmedelsbutik och mobilitetstjänster med både bil- och cykelpool. Det kommer även finnas en lounge för studenterna, med soffgrupper och studieplatser, berättar Caroline Lind.

– Det är en viktig del av vårt studentkoncept som bidrar till studenternas trivsel och skapar möjligheter för gemenskap. I anslutning till den kommer det också att finnas ett kafé, öppet för alla, liksom andra lokaler med olika verksamheter, säger hon.

Så här kan det se ut inne i de nya lägenheterna.

Så här kan det se ut inne i de nya lägenheterna.

Lasse Olsson Photo

Rullat på

I tider av inflation, skenande materialkostnader och ett allmänt svårt marknadsläge i byggnadsbranschen har många nybyggen lagts på is eller skjutits upp.

Projektet Kista äng går dock lite mot strömmen – och har rullat på i princip som planerat, enligt ansvariga.

– Jag tror att det beror på att alla inblandade aktörer verkligen har ett starkt engagemang och en stor vilja om att det här ska bli bra. Det finns även en väldigt stor stöttning från Stockholms stads håll, även de är beslutsamma om att det här ska genomföras, säger Caroline Lind.

Alla lägenheter har egen tvättmaskin.

Alla lägenheter har egen tvättmaskin.

Lasse Olsson Photo

Hur ser beläggningen ut, vill folk flytta till Kista?

– Vi har inga exakta siffror än eftersom alla lägenheter släpps i omgångar, men vi ser att det är ett stort intresse. Vi har både en egen kö och en kö via Stockholms bostadsförmedling, säger Caroline Lind.

Det finns flera fördelar med att bo i området, tycker hon.

– Det är bra kommunikationer och ligger i närheten av både tunnelbana, pendeltåg och kommande tvärbana. Det är nära flera grönområden, naturreservat och Kista galleria för shopping. Själva bostadsområdet är fortfarande under utveckling, men man ser att det även där kommer bli jättetrevligt med liv, rörelse och grönska.