Onsdag 29 maj till lördag 1 juni går Järvaveckan 2024 av stapeln.

Sedan starten 2016 har evenemanget på Spånga IP blivit en stor, årlig politisk händelse och folkfest, där målet är att minska avståndet mellan de folkvalda politikerna och medborgarna.

Här vill man skapa en mötesplats för företag, civilsamhället, föreningar, myndigheter, politiker och invånare, enligt arrangörerna The Global Village. Under dagarna arrangeras mängder av seminarium, panelsamtal och olika slags träffar.

I fjol besökte runt 68 000 personer veckan, enligt arrangörerna, och över 300 olika aktörer deltog på olika sätt.

Även i år slår man på stort, med ett fullspäckat schema dagarna igenom. Ett stort fokus ligger på jobb och arbetsmarknad, där besökare bland annat kan gå på rekryteringsträffar, få hjälp att skriva cv, träffa företag och få karriärrådgivning.

Det finns flertalet matserveringar på plats och artister som Medina, Lucianoz och Sabina Ddumba kommer att uppträda.

Tidigare år har tiotusentals människor besökt Järvaveckan.

Tidigare år har tiotusentals människor besökt Järvaveckan.

Anna Z Ek

Partiledartal – SD nobbar

De mest publiklockande händelserna på veckan brukar vara partiledartalen.

I år har fem av åtta riksdagspartier valt att skicka sina partiledare, där Johan Pehrson (L), Amanda Lind (MP), Muharrem Demirok (C), Nooshi Dadgostar (V) och Magdalena Andersson (S) kommer att tala från stora scenen.

Moderaterna skickar finansminister Elisabeth Svantesson och Kristdemokraterna har skickar socialminister Jakob Forssmed.

Sverigedemokraterna är det enda partiet som valt att inte skicka någon representant. Mitt i har sökt partiet, som inte återkommit. Till SVT har partiets pressavdelning dock skrivit att man valt att göra andra prioriteringar i år.

Järvaveckan Filmfestival

Precis som i fjol går Järvaveckan Filmfestival av stapeln parallellt med Järvaveckan. På gräsytan bredvid Spånga IP, bort mot Tensta, sätts en gigantisk bioduk upp.

Det kommer även finnas hoppborg, film- och musikstudio, tivoli, ansiktsmålning, lekar och pyssel på platsen.

I år har filmfestivalens fokus breddats med flera titlar riktade till både ungdomar och vuxna publikgrupper, meddelar arrangörerna.

Den som vill kolla på någon film uppmanas att ta med sig en picknickfilt och slå sig ner i gräset. Det fullständiga programmet till filmfestivalen går att se här.