Mitt i har tidigare rapporterat om att Tekniska museet ska öppna en filial i Tensta, vägg i vägg med det som håller på att renoveras och bli nya Järva gymnasiums lokaler.

Nu har museet kommit överens med fastighetsägarna Hemsö om ett avtal. Hyreskontraktet skrivs på sex år, och avser 1 200 kvardratmeter i Campus Tensta, som utbildningsklustret kommer att kallas.

Verksamheten kommer att fokusera på lärandeaktiviteter kopplade till teknik, naturvetenskap och matematik tillsammans med konst och kreativt skapande, enligt museiledningen.

Det är Tekniska museets första etablering utanför innerstaden.

− Tekniska museets blir ett positivt tillskott inte bara för vårt campus och Tensta, utan för hela Järvaområdet. Museets närvaro kommer att bidra till liv och rörelse på fler av dygnets timmar, vilket efterfrågas av Tenstaborna i Hemsös årliga medborgarundersökning, säger Emil Marefat, projektutvecklare på Hemsö, i ett pressmeddelande.

Järva i fokus

Målgruppen för museets verksamhet i Tensta är barn och unga 6–19 år, främst från Järva.

Ambitionen är att skapa en plats med aktiviteter både under och efter skoltid, som ska stärka barn och ungdomars tekniska och kreativa självförtroende samt inspirerar till att utforska och lära sig mer, berättar Peter Skogh, museidirektör på Tekniska museet, i pressmeddelandet.

– Vi vill ta vara på den kraft och nyfikenhet som finns och få fler intresserade av teknik och naturvetenskap, säger han.

Museets inflyttning sker i januari 2025 och planerad öppning är mars 2025. Innan dess, till höstterminen 2024, kommer Järva gymnasium dra i gång sin verksamhet.