Nordstan

Det nya området Norr om Nordstan är beläget mellan köpcentrets norra entré, Götatunneln och Nils Ericsonterminalen.

Den nya byggnadsvolymen omfattar en stor entré, ett torg samt uppgången från Västlänken, allt i ”en arkitektur med tidlösa kvaliteter”. 

Klart i december 2026

Planen är att tillbyggnaden ska vara klar inför Västlänkens öppning i december 2026.

– Nordstans nya entré får en arkitektur som öppnar upp köpcentrumet mot den nya stadsdelen som kommer växa fram här. Vi från staden har varit involverad i framtagningen av gestaltningen och ställt höga krav på verkshöjd. Förslaget som nu ligger på bordet har potentialen att ge Norra Nordstan ett verkligt lyft, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt vid Göteborgs stad.

Nordstans planerade tillbyggnad mot norr.

Nordstans planerade tillbyggnad mot norr.

Okidoki

Kopparplåt och mjuka former

Tillbyggnaden har bearbetade fasader klädda i kopparplåt och mjuka former. Entrén mot norr är tänkt att bli en plats där människor i framtiden ska vilja uppehålla sig, inte minst då i den trädkantade boulevarden utanför.

– Västlänken och den planerade förtätningen norr om Nordstan kommer att ge oss förstärkta besöksflöden, säger Helena Lindqvist, VD Nordstan.

– Arbetet är i full gång i köpcentrumets norra del där vi byggt ny entré mot Spannmålsgatan, installerat nya butiksfronter och ger ytskikten en uppfräschning. När vi sedan adderar en ny entré med omsorgsfull arkitektur omvandlas en före detta baksida till en framsida.