Leo Lindberg, 30, njuter av julisolen, lutad mot en sten i Centralparken i Orminge. Han är uppvuxen i området och flyttade tillbaka hit för tre år sedan. När han hade råd att köpa lägenhet var valet självklart.

– Jag tror jag blir kvar här ett tag. Det hade varit smidigare att bo i stan på grund av jobbet men det finns för många positiva anledningar att stanna. Och det är nära familjen.

Nyligen blev Nacka rankat den nionde bästa kommunen i landet att leva i, enligt den årliga undersökningen som tidskriften Fokus gör i samarbete med analysföretaget Infostat.

I Stockholms län hamnade Nacka på tredjeplats, efter Lidingö och Täby. I landet rankades Umeå, Luleå och Karlstad högst.

Högst poäng får Nacka i kategorierna fritid, serviceutbud, jobb och karriär. Lägst poäng fick kommunen i kategorierna trygghet och privatekonomi. Hur stor villa man kan köpa för en genomsnittlig lärarlön är en av faktorerna som mäts i den sistnämnda.

Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M) är glad över placeringen och tror att närheten till både stad och natur är Nackas vinnande koncept.

För kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M) är de mjuka värdena viktiga att jobba för, som hur kommunen kan bemöta medborgarna på bästa sätt.

För kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M) är de mjuka värdena viktiga att jobba för, som hur kommunen kan bemöta medborgarna på bästa sätt.

Johannes Äng

– Det är fantastiskt roligt. Det finns många sådana här undersökningar och vi brukar i ärlighetens namn komma ganska högt i många av dem.

”Lugnt och rent”

Att Nacka får dåligt resultat i kategorin privatekonomi, som är den kategorin som väger tyngst, menar Mats Gerdau beror på att det är en dyr kommun att bo i.

– Många vill bo här och då stiger priserna. Vi försöker ha låg skatt och låga avgifter för el, vatten och avlopp för att kompensera det. Men boendekostnaderna drar iväg och det kan vi inte påverka.

Berit Norén, 73, skyndar till bussen. Hon har bott i Nacka i elva år och är nöjd. Bra kommunikationer, lugnt och nära till affärer är de främsta anledningarna till att hon trivs bra i kommunen, Hon kan bara komma på en negativ synpunkt.

Berit Norén brukar inte se något bus i Orminge, hon tycker det är lugnt.

Berit Norén brukar inte se något bus i Orminge, hon tycker det är lugnt.

Johannes Äng

– Det körs lite fort genom Ormingeringen ibland. Där borde de sätta upp fartgupp.

Hagge Rabinowics, 50, Ormingebo sedan sju år tillbaka, blir förvånad när han hör att kommunen bara hamnat på nionde plats – innan han får veta att det är i hela Sverige och inte i länet.

– Haha, jag tyckte väl att det lät lågt! Jag trivs jättebra, det är lugnt och rent. Det har ju varit en del brottslighet i Orminge genom åren men det är inget jag har märkt av.

Saknar indisk restaurang

Under våren och början av sommaren kunde Mitt i Nacka avslöja att kommunen har betalat 837 miljoner kronor sedan 2018 på att utreda byggen som sedan inte blivit av. Revisorer har därefter gett kommunen hård kritik. I artiklar har flera Nackabor uttalat sitt missnöje med förgäveskostnaderna, men det är inget som påverkar bilden av kommunen hos de Ormingebor som Mitt i pratar med.

– Jag tycker att det känns som att kommunen satsar mycket, säger Hagge Rabinowics.

Hagge Rabinowics bodde tidigare på Södermalm men tycker att det är skönt med lugnet i Nacka.

Hagge Rabinowics bodde tidigare på Södermalm men tycker att det är skönt med lugnet i Nacka.

Johannes Äng

Leo Lindberg promenerar i skogen nästan varje dag och närheten till naturen är det bästa med kommunen. Han har svårt att komma på något han inte är nöjd med.

– Jag saknar en indisk restaurang, annars finns det mesta.