En statlig utredning har föreslagit att endast personer över 18 år ska få köpa lustgas. I väntan på ett eventuellt förbud för ungdomar att använda lustgas har bland andra Bollnäs, Nynäshamn, Sigtuna och Staffanstorp förbjudit lustgas i berusningssyfte på flera offentliga platser i respektive kommun.

Nu gör alltså Nacka kommun samma sak. På måndagen beslutade kommunfullmäktige att förbjuda lustgas i berusningssyfte på skolgårdar, förskolegårdar, lekplatser och flera centrala platser: Centrala parken i Orminge, Fisksätra, Tippens centrum och Nacka centrum.

– Förbudet är ett bra första steg att ta för att trygga Nacka innan regeringens utredning om att inte tillåta försäljning av lustgas till personer under 18 år leder till lagstiftning. Förhoppningsvis bidrar detta till att unga Nackabor förstår att användningen är förknippat med fara och andra problem, säger kommunalrådet Peter Zethraeus (M), ordförande i natur- och trafiknämnden till kommunens hemsida.

”Användningen kan leda till ordningsstörningar”, säger Peter Zethraeus (M), kommunalråd och ordförande i natur- och trafiknämnden i Nacka kommun.

”Användningen kan leda till ordningsstörningar”, säger Peter Zethraeus (M), kommunalråd och ordförande i natur- och trafiknämnden i Nacka kommun.

Liza Simonsson

”Stora hälsofaror”

Han ser ungdomars användning av lustgas som ett växande problem.

– Användning av lustgas i berusningssyfte har blivit allt vanligare bland unga och användningen innebär stora hälsofaror, speciellt i kombination med alkohol. Användningen kan också leda till ordningsstörningar, säger Peter Zethraeus (M).

Beslutet är en ändring av Nackas lokala ordningsföreskrifter och gäller från att protokollet från måndagens kommunfullmäktige är justerat.