Det finns brister i ekonomisk uppföljning, riktlinjer och ansvarsfördelning vid anläggandet av stadshusparken i Nacka och Kyrkviken.

Det visar en oberoende granskning som beställts av Nackas stadsdirektör Victor Kilén. Utredningen gjordes för att kostnaderna ökat kraftigt i de två projekten, utan att det flaggats enligt kommunens rutiner. 

– Jag välkomnar resultatet. Det är mycket tydligt vari bristerna består. Vi behöver förtydliga rollerna inom projektorganisationen och rapportering av projekt och kostnadsförändringar behöver förbättras, säger Victor Kilén.

Bygget av Kyrkviksparken i Nacka har stoppats efter att byggkostnaderna har skenat.

Bygget av Kyrkviksparken i Nacka har stoppats efter att byggkostnaderna har skenat.

Johan Kristensen

Rapporten blir vägledande för alla projekt

Rapporten visar att skenade kostnader har upptäckts sent på grund av otydlig organisationsstruktur och bristande kostnadsuppföljning.

Det har också saknats tydliga riktlinjer för när och hur kostnadsökningar ska rapporteras.

Revisionsbyrån rekommenderar Nacka kommun att förbättra den ekonomiska kontrollen och ansvarsfördelningen i stadsutvecklingsprojekt. Arbetskulturen måste förändras i grunden, menar de.

Det är flera av kommunens projekt som har skenat i kostnad, som Mitt i Nacka nyligen har rapporterat om. Det handlar om förgäveskostnader på minst 837 miljoner kronor, där ingår bland annat stoppade byggen som upphöjningen av Saltsjöbanan, överdäckningen av Värmdöleden och mötesplats Nacka.

– Den här rapporten blir en värdemätare för alla andra projekt som stoppats. Enligt revisorerna finns det liknande tendenser i de projekten så det måste till en kulturförändring. Det som sägs i den här rapporten gäller alla projekt, säger Victor Kilén.

Victor Kilén.

Victor Kilén.

Tommy Jansson

Konsultfirma kan krävas på skadestånd

Samtidigt slutar Nackas stadsutvecklingsdirektör. Hon gör sin sista dag 31 augusti. Enligt Victor Kilén går det att koppla till turbulensen och kritiken kring de stoppade projekten.

– Vi kom överrens om att det bästa för både henne och Nacka kommun är att hon går vidare till andra uppdrag och att vi kan leta efter en annan profil som kan ta sig an de utmaningar vi står inför, säger han.

Han påpekar att hennes förordnande som direktör går ut vid årsskiftet, då hon ändå skulle ha slutat, menar han, så det här är bara ett tidigareläggande av det. Under tiden går biträdande stadsutvecklingsdirektör Mathias Forsberg in som tillförordnad stadsutvecklingsdirektör.

Nu ska utredas om det går att kräva skadestånd från de bolag vars konsulter anlitats att driva projekten Kyrkviken och Stadshusparken. Saken rör då om det kan klassas som trolöshet mot huvudman, enligt Victor Kilén.