I början av augusti stängde Möja värdshus, bageri och vandrarhem för säsongen – och för gott. Det bara ett år efter att nuvarande företag tagit över.

Orsaken är klagomålen på för hög ljudvolym från såväl ventilation och fläktar som från musik och gäster. Klagomålen startade redan i början av förra sommaren, och har pågått sedan dess. 

– Vi orkar helt enkelt inte mer eftersom allt vi velat är att förena människor med mat och möten, säger Carl Michael Augustsson, som drivit verksamheten via företaget Kök och bar i skärgården AB, där även Marcus Wallén, ägare till Sandhamns seglarhotell, sitter med.

Intorkad smuts

Beskedet kom samtidigt som kommunens miljöinspektörer gjort ett oanmält besök och krävt att bageriet ska stängas med omedelbar verkan.

Detta för att lokalen och utrustningen i bageriet ”var genomgående mycket smutsig”, enligt kommunen. ”Väggar, tak, golv, fönster, lister, handtag, bord, arbetsverktyg och all utrustning hade intorkad smuts i flera lager, användning av arbetskläder som inte är rena, det förekom insekter i bageriet” skriver kommunen i sitt beslut.

– Det är beklagligt, inget jag är stolt över. Det ska självklart vara rent. En förklaring, men ingen ursäkt, är att personalen inte hann med, det var väldigt stressigt just då. Vi städade direkt efter deras besök så vi behövde aldrig stänga bageriet, säger Carl Michael Augustsson, och tillägger att smutsen bestod av mjöl, inget annat.

Söker ny hyresgäst

Han menar att man hade beslutat att stänga verksamheten redan inna kommunens beslut.

Martina Tengvall, som äger fastigheten med bageri, vandrarhem och restaurang ihop med sin man Axel Tengvall, säger att det finns andra intressenter som vill ta över men att inget är bestämt.

– Det är givetvis tråkigt att nuvarande hyresgäst valt att inte fortsätta. Det vi söker nu är någon som kan driva i första hand bageriet, men även restaurangen, långsiktigt. Vi har inte bråttom, viktigast är att det blir bra, säger hon.