Göteborg

Årets modedagar fokuserar på hur mode och musik influerar varandra.

– Vi visar en tillfällig utställning med scenkläder, dräkter och smycken som alla hänger ihop med musik och populärkultur. Utställningen fungerar som ett nav i årets modedagar, där man kan träffa utställarna och fördjupa sig i deras praktik genom workshops, föreläsningar och konstnärssamtal, säger Anna Hydén, projektledare för Röhsskas modedagar.

Genom historiska återblickar och samtida nedslag undersöker årets modedagar hur mode varit och är tätt knutet till identitet och olika subkulturer.

Röhsskas modedagar 2024 – allmoge-Country-kostym av Jonas Liveröd.

Röhsskas modedagar 2024 – allmoge-Country-kostym av Jonas Liveröd.

David Eng

”Ful-sy en Way Out Väst”

Hållbarhet inom modebranschen uppmärksammas genom att frågor kring kvalitet och småskalighet lyfts som viktiga beståndsdelar för hållbar produktion.

– Mode har många uttryck och för Röhsska museet är det allt viktigare att visa den kreativa mångfald och innovationskraft inom mode som håller på att utvecklas i Sverige. I år fokuserar modedagarna på modets roll i förhållande till populärkulturen och då är det extra roligt att vi samarbetar med Way Out West, säger Nina Due, museichef.

Under modedagarna kan du bland annat ”ful-sy en Way Out Väst” i en workshop med skräddare Joanna Ernström Lindqvist, delta i en workshop med skinnskräddare Amanda Siljebratt, lyssna på samtal och gå en visning av utställningen.