Drygt en halv miljon kronor. Så mycket pengar misstänks en kvinna bosatt i Tyresö ha tvättat under ett år. Hon står nu åtalad för fem fall av penningtvättsbrott.

"Den åtalade ska ha tagit emot pengar som kommit från bedrägerier för att sedan skicka pengarna vidare till andra personer, i syfte att få pengarna att inte se ut att komma från illegal verksamhet eller brott", skriver åklagare Christian Doverhjelm till Mitt i. Detta skedde mellan den 10 maj och den 7 oktober 2022.

Pengarna kommer från bedrägerier mot fem personer, i huvudsak födda på 40-talet. I förundersökningsprotokollet framgår det att personerna har blivit vilseledda att föra över stora summor pengar, som mest 100 000 kronor, till kvinnans konton.

Hon ska därefter ha överfört pengarna till andra konton.

Räknas inte som grovt

Enligt stämningsansökan har kvinnan tagit emot totalt 508 150 kronor. Enligt förundersökningsprotokollet förnekar kvinnan att hon har utfört brotten.

Trots att den totala summan är relativt hög, drygt en halv miljon kronor, är kvinnan inte åtalad för grovt brott. Detta då varje överföring räknas som ett enskilt brott.

"I det här fallet är det beloppens storlek som gör att jag bedömer brotten som av normalgraden och inte som grova brott. I början av en förundersökning kan det dock vara så att det är oklart hur brottet eller brotten ska rubriceras", skriver Christian Doverhjelm till Mitt i.

Målsägarna yrkar alla på skadestånd. Straffskalan för brottet är fängelse i högst två år.

Än är inget datum satt för rättegången i Nacka tingsrätt men enligt Christian Doverhjelm lär det bli någon gång i höst.

Mitt i har sökt kvinnas advokat som inte vill kommentera.