Damallsvenskan hade en publiktillväxt på 22 procent förra säsongen och intresset för att börja spela fotboll stiger bland unga tjejer. Trots detta återstår en klyfta mellan dam- och herrfotbollen.

Därför ser det rödgröna styret i Stockholms stad behov av en bredare översyn av damfotbollens förutsättningar, särskilt när det kommer till anläggningarna.

Något man gör redan i dag är att subventionera hyrorna på anläggningar för damlagen. Samtidigt har de internationella arenakraven skärpts, men inte alla anläggningar har anpassats därefter. Det ser man nu över.

– Vi riktar in oss på anläggningar där vi har fotbollsklubbar som bedriver damfotboll på elitnivå, säger Maria-Elsa Salvo (S), idrottsnämndens ordförande.

Hammarby hotade

För Hammarbys damlag har situationen blivit akut då deras hemmaarena, Kanalplan, inte uppfyller kraven. Med Champions League-spel i sikte kan de tvingas spela på andra orter, vilket har mötts av kritik från Jonas Naddebo, gruppledare för Centerpartiet.

– Den här situationen skulle aldrig uppstå om det handlade om herrfotboll, säger han.

Salvo (S) framhåller att idrottsförvaltningen har jobbat hårt för att lösa frågan och att Grimsta IP står till Hammarbys förfogande om de önskar spela där.

– För oss är det viktigt att damfotbollen har en stark närvaro i Stockholm då det inspirerar flera unga tjejer att börja spela fotboll.

Maria-Elsa Salvo (S), ordförande i idrottsnämnden.

Maria-Elsa Salvo (S), ordförande i idrottsnämnden.

Björn Dalin

Bygga ikapp

Under föregående styre krokade man arm med privata investerare för att bygga ikapp anläggningsbristen, men den nuvarande majoriteten har tagit tillbaka dessa projekt i egen regi. Naddebo (C) hävdar att detta resulterar i förseningar eller uteblivna resultat.

Salvo (S) menar att det blir för dyrt för kommunen att hyra privatägda anläggningar.

– Vad som är viktigt för oss är att idrottens pengar går till just idrotten och inte till privata företags räntekostnader och vinster.

Mer resurser

På frågan om det finns tillräckliga resurser för att bygga anläggningar svarar Salvo (S) att behovet är enormt stort, men att flera steg har tagits i rätt riktning.

Hon pekar på att tillskottet av en extra idrottsmiljard har bidragit till att hålla byggtakten uppe, och genom att väva ihop idrottsfrågorna med statsbyggnadsfrågorna får man nu in idrottsplatser tidigare i byggplanerna.

Samtidigt medger hon att mer resurser skulle gynna idrotten.

– Den övertygelsen får jag inte minst när jag träffar föreningslivet varje vecka.