På telefonen från KFUM:s gymnastikläger i norra Italien berättar Max Wall, 13, hur han blivit en av de yngsta någonsin att delta i freestyle trampoline-VM – en rätt ny sport som växt fram genom sociala medier där folk lagt upp videor på sitt hoppande hemma på studsmattan.

Tävlingen hålls i Barcelona i mitten av september.

– Det känns speciellt, väldigt kul att få vara med i en större tävling som bara ett fåtal personer är med i. Mina motståndare är äldre så det är svårt att hoppa lika högt som dem. Jag får tänka om lite, hitta på något tekniskt, säger Max.

– Jag är bra på att göra volter men inte lika bra på att skruva. Det kanske jag tränar lite mer på.

Nu tränar Max Wall på att göra  sju volter baklänges, utan att nudda marken.

Nu tränar Max Wall på att göra sju volter baklänges, utan att nudda marken.

Privat

Svensk världsmästare

Han fick upp ögonen för trixandet i luften ungefär samtidigt som han började med gymnastik för över fyra år sedan. Max såg den tidigare (och förste) VM-vinnaren Sebastian "Sebbe" Wennmalm hoppa på en trampolinpark och blev inspirerad.

– Då såg jag andra personer som också utövade freestyle trampolin. Det var väldigt coolt och jag tänkte att "jag vill också kunna göra det där"!

Vad är det som är så kul med att hoppa?

– Att hänga med kompisarna medan man hoppar är kul. Det bästa är att när man själv eller någon annan landar ett nytt trick blir känslan bara jättenajs! Det är så mycket adrenalin i kroppen.

Elfte i världen

I gymnastiken är det viktigt att ha en stram kroppskontroll och landa korrekt. I freestyle trampolin är det fritt att landa på mage, rygg eller fötter, utan att behöva tänka på tår som pekar rakt neråt. Tricken heter till exempel cody, ball-out och kaboom.

Under hoppandet med kompisarna utvecklades Max snabbt och var tidig med att börja tävla.

– Mitt rekord är elva volter i ett hopp. Jag var den elfte personen i världen att göra det, och världens yngsta. Det var en speciell stund.

– Nu ska jag göra sju volter baklänges, utan att nudda marken.

Blir du aldrig yr?

– Jo, om jag inte värmer upp eller om jag gör längre kombinationer med flera trick efter varandra.

Hoppade du mycket i sängen som liten?

– Ja, väldigt mycket!

Bor man i stan är det knepigt att ha en studsmatta hemma "om man inte väldigt högt i tak". Max tränar genom att åka till trampolinparker eller hemma hos kompisar med studsmattor. Han har fått lillebror Alex att börja och det har blivit en del skjutsande genom åren, berättar mamma Li.

– Men nu är han lite äldre och kan ta sig själv. Gemenskapen är så viktig. De är konkurrenter men också vänner, det är så fint! De hejar och stöttar varandra i både upp- och och nedgångar. Det är så kul att han hittat rätt!

Max håller med. I Barcelona ser han fram emot att träffa kompisen Alvin som också kvalat in till VM.

– Alla känner alla, det är kul att hänga samtidigt som man tävlar!

Max Walls rekord är elva volter i ett hopp. Han älskar känslan att landa ett nytt trick.

Max Walls rekord är elva volter i ett hopp. Han älskar känslan att landa ett nytt trick.

Privat