Runt den 12 augusti varje år syns meteorregnet Perseiderna (uppkallad efter stjärnbilden Perseus, en av de grekiska gudarna) då många blickade uppåt för att se spektaklet.

Det här året sammanföll det med ett ovanligt starkt norrsken.

"Mycket spektakulärt"

Något som Danderydsbon Mats Lundblad, amatörastronom och hobbyfotograf, liksom många andra i Stockholm lyckades fånga på bild.

På en amerikansk hemsida kunde han se att just den här natten skulle det bli norrsken, och sedan innan känner han till meteorregnet. Och vilken natt det blev.

– Första natten var det molnigt. Men andra natten var det klart. Vi började titta vid halv ett och slutade vid halv tre.

– Det var slumpen att årets bästa stjärnfall skulle sammanfall med norrskenet. Det var mycket spektakulärt.

Hittade en bra plats

Ett vanligt problem för stjärnskådare är ljusföroreningar, berättar han. Att hitta en bra plats är inte helt lätt. Speciellt i tätbebyggda områden i Stockholm.

– För längesedan har jag vandrat Kungsleden. Sannolikheten för att se norrsken ökar kraftigt norrut.

Men vid Ekebysjön i Danderyd blev en bra åskådarplats. Där kunde han ställa upp sin Olympus-kamera och fånga skådespelet.

– Där är det inte så många lyktor, säger Mats Lundblad.

Så fungerar norrsken

Ett norrsken uppstår efter aktivitet på solen som skapar en mängd laddade partiklar, som så småningom når jordens atmosfär.

När de kolliderar uppstår de starka färgerna på himlen, berättar han.

– Man vet när solen är mer aktiv och kan se solfläckarna. På så sätt kan man räkna ut att om två dygn, då blir det norrsken.

Hoppas fler ska lyfta blicken

Han önskar att intresset för naturvetenskap ska öka och hoppas att fler ska tänka på hur ljusföroreningar påverkar både stjärnbilderna och naturen runtom dem.

Att fler ska lyfta blicken, både mot stjärnorna men också naturen.

– Vi människor gör fantastiska saker. Men naturen är så fantastisk så det känns förunderligt hur allting kan fungera, från himlakroppar till människans kropp. För mig ger det en njutning att lära mig, och när jag ser stjärnbilden som jag känner igen.

Norrskenet fotograferat av Danderydsbon Mats Lundblad vid Ekebysjön.

Norrskenet fotograferat av Danderydsbon Mats Lundblad vid Ekebysjön.

Mats Lundblad

Danderydsbon Mats Lundblad, amatörastronom och hobbyfotograf.

Danderydsbon Mats Lundblad, amatörastronom och hobbyfotograf.

Privat