Göteborg

Ingen går säker i Göteborgsområdet. Åtminstone inte om man ska tro Tuvebon Mats Ahlstedt – vilket vore en dålig idé med tanke på att han är deckarförfattare med synnerligen livlig fantasi.

– Redan som barn hade jag ett rikt inre liv och kunde sitta i timmar och dagdrömma.

Mitt i juli släpptes hans senaste bok, Bödeln, som är den 14:e fristående delen i serien om Göteborgspolisen Fatima Wallinder, som nu fått ännu ett bestialiskt kvinnomord på sitt bord.

En spin off

Senare i höst släpps även Nattfjärilen, som är den åttonde boken i serien om profileraren Ella Werner.

Det är tredje boken i år med Ahlstedt som författare. I januari kom Visselblåsaren, en spin off från Fatima-serien, men den boken har dottern Veronica som upphovsperson.

– Jag har lånat ut några av karaktärerna från Fatima-serien. Tanken är att det ska bli tre böcker om Eva Evander. Nästa bok i den serien släpps i januari 2025. Vi har ett samarbete som fungerar fint, det vill säga Veronica har fria händer...

Författarteam. Veronica och Mats Ahlstedt skriver böcker tillsammans trots att hon bor i Australien och han på Hisingen i Göteborg.

Författarteam. Veronica och Mats Ahlstedt skriver böcker tillsammans trots att hon bor i Australien och han på Hisingen i Göteborg.

Niklas Maupoix

"En riktig ponnypappa"

Faktum är att det var hon som indirekt fick honom att sätta sig ner och börja skriva sin första deckare för över 20 år sedan.

– Jag och min yngsta dotter har alltid hållit på mycket med hästar, jag var en riktig ponnypappa. När hon flyttade utomlands blev det plötsligt ganska tomt. Det var då som min fru sa till mig att börja skriva den där boken som jag tjatat om i alla år.

Efter en lång karriär som frilansjournalist började Mats Ahlstedt skapa sina egen litterära universum. Debutboken blev en succé, men det var ingen vacker historia.

– Jag var ju så inne i den här hästvärlden, så det första jag gjorde var att ta livet av en dressyrdomare. Sedan insåg jag snabbt att så där kunde jag inte hålla på eftersom jag kände hela dressyrkåren vid det laget.

Tidigare journalist. Mats Ahlstedt har tidigare arbetat som frilansande journalist, men ägnar sedan många år tillbaka all sin tid åt författarskapet.

Tidigare journalist. Mats Ahlstedt har tidigare arbetat som frilansande journalist, men ägnar sedan många år tillbaka all sin tid åt författarskapet.

Pressbild

Hanterar egna rädslor

Hemma i radhuset i Tuve låter han sig fängslas av sina egna mordhistorier till långt in på nätterna, inte sällan med dottern på videosamtal från Australien, där det är mitt på ljusa dagen.

De flesta av Mats Ahlstedts deckare utspelar sig runt om i Göteborgsområdet och inte sällan är det unga kvinnor som råkar illa ut.

– Det är nog lite terapeutiskt, ett sätt att hantera mina egna rädslor. Jag har två döttrar själv och man är alltid livrädd att det ska hända dem någonting.

Att hans pappa under många år var fängelsepräst i Härlanda i kombination med hans egna journalistbana har väckt hans intresse för kriminologi och psykologi.

– Jag är intresserad av vad som får människor att gå över gränsen, vi föds ju inte onda. Sedan vill jag på något sätt uppnå förändring genom att sätta ljuset på det negativa i samhället och hur jag upplever det.

Kontrakt på fler böcker

Om Mats Ahlstedt någonsin kommer att sätta punkt låter vi vara osagt. Vad som däremot står klart är att han har kontrakt på ytterligare sex böcker.

Att lägga sig på sofflocket är med andra ord inte aktuellt för deckarförfattaren som nyligen firade sin 75:e födelsedag.

– Det gäller att skriva på innan man slår pannan i skrivbordet, säger han och skrattar.