I februari tidigare i år gjorde miljöförvaltningen en kontroll av en mataffär i Tensta.

Väl där konstaterades flera brister, bland annat att obligatoriska uppgifter om ursprungsmärkning på butiksförpackade livsmedel fattades, och att mataffären inte fört registrering av inkommande och utgående nötkött sedan en tid tillbaka – vilket också är obligatoriskt.

På vissa sorters kött hade man dessutom angivit helt fel identifieringsnummer för uppgift om slakteri och styckningsanläggning.

Mataffären upplystes om bristerna, och uppmanades att åtgärda dem omgående.

Fortfarande brister

I en uppföljande kontroll några månader senare kunde miljöförvaltningen dock konstatera att flera av bristerna kvarstod.

Registreringen av inkommande nötkött fortfarande var bristfällig, och registrering av utgående nötkött saknades helt.

Enligt livsmedelslagstiftningen ska ursprung av nötkött kunna följas alla led i livsmedelskedjan och rätt information om ursprung ska alltid vara möjlig att ges konsumenten, även när de köper butiksförpackat nötkött.

15 000 kronor

Eftersom butiken inte tagit tag i saken trots det tidigare föreläggandet fick man nu ett nytt föreläggande med vite, på 15 000 kronor.

Företaget måste även snarast upprätta ett ordentligt system för journalföring av nötkött och för att märka butikspackat kött på rätt sätt, meddelar miljöförvaltningen.

Enligt det nya föreläggandet har representanter från butiken den här gången lovat att systemet ska ses över omgående, och införas i verksamheten direkt.