Brotten skedde under 2020 och 2021 och kopplas till kokainhantering där de kriminella nätverkens krypterade chattapp Sky ECC användes.

Nu fastställer hovrätten domen mot den 55-årige mannen, som anses ha ingått i ett kriminellt nätverk, i Solna tingsrätt i maj på fem års fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott.

Mångmiljonbelopp i kontanter

I chattarna har en användare deltagit som dömdes för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott som begåtts i Sverige sommaren 2020 genom hanteringen av 70 kilo kokain.

Mannen döms till fängelse i fem år.

Mannen döms till fängelse i fem år.

Mostphotos

I materialet avslöjas att mannen i västerort tog emot 60 miljoner kronor i kontanter i svenska kronor och euro, förvarade dem och efter sin provision såg till att 52 miljoner kunde tas ut i euro utomlands.

Tog emot pengarna i sin egen bostad

– Han tog emot pengarna vid ett antal olika tillfällen. De flesta gångerna i sin egen bostad, säger kammaråklagare Nils Råby vid Ekobrottsmyndigheten.

Utredningen talar enligt domstolen för att väsentliga delar av de 60 miljoner härrört från personen som dömdes i kokain-målet sommaren 2020. Kontanterna skulle tillhandahållas och tillgodoräknas en okänd tredje person.

Chattappen knäcktes av polis

Sky ECC knäcktes av internationell polis 2021 och misstankarna mot 55-åringen uppstod när franska rättsväsendet överlämnade material från chattappen till Sverige.

Bild från förundersökningen på en del av de aktuella kontanterna i målet.

Bild från förundersökningen på en del av de aktuella kontanterna i målet.

Från domen.

Agerandet har rört sig om så kallad hawala-verksamhet, där sändare och mottagare fysiskt flyttar pengar mellan varandra genom växelkontor i Mellanöstern, Afrika och Asien.

Metoden har länge ansetts kunna missbrukas av kriminella för penningtvätt.

Förnekar brott

Åklagarna har även redovisat bilder på chattmaterialet som man påstår har tagits i 55-åringens villa i västerort.

Mannen har förnekat all kännedom om växlingsverksamheten och Sky ECC-chattandet.

Mannen dömdes först i Solna tingsrätt i maj.

Mannen dömdes först i Solna tingsrätt i maj.

Mikael Andersson

Han har pekat på möjligheten att en person som under 2020-20221 hyrde en del av 55-åringens villa varit den aktuella användare i konversationerna.

55-åringen häktades 15 mars.

Han får även näringsförbud i sju år.