Sedan den 1 februari kan en person förbjudas att vistas på allmän plats om det finns en risk att personen begår allvarliga brott..

Redan i mars användes lagen i lokalpolisområde Botkyra för första gången.

Sedan dess har flera vistelseförbud utfärdats men också flera överträdelser av dem. Totalt har fyra personer i totalt sex domar överträtt sina vistelseförbud.

Den 30 juli dömdes en man i 20-årsåldern till 14 dagars fängelse för att ha brutit mot sitt vistelseförbud i Alby. Han hade 10 dagar tidigare dömts till 1 månads fängelse för samma sak. Enligt förundersökningsprotokollet hade mannen påträffats i en bil inom området, något han själv förnekar. Han menar i förhör att han tappat bort kartan över förbudsområdet.

En annan man, även han i 20-årsåldern, dömdes den 17 juli till skyddstillsyn och 60 timmars samhällstjänst för att brutit mot sitt vistelseförbud vid tre tillfällen sedan maj. Mannen hade ålagts vistelseförbud i Alby i april. I förhör med polisen menar han att han en av gångerna glömde bort förbudet.

Ytterligare två män har dömts i år för att ha överträtt sina vistelseförbud i Alby.

14 aktiva förbud

Idag finns det 14 aktiva vistelseförbud i Botkyrka. Enligt Mattias Neijd, operativ koordinator vid Botkyrkapolisen, har förbuden effekt. Polisen ser det som positivt att det börjar komma domar på överträdelser.

Vad är det för effekt ni ser?

– Vi ser att vistelseförbuden hjälper till att hålla personer borta från centrum och att vi flyttar bort den aktiva narkotikahandeln därifrån.

Han menar att de flesta som är ålagda förbud är väldigt medvetna om var deras förbudszoner går.

Hur arbetar ni i praktiken med att se till att förbuden efterföljs?

– Alla poliser som jobbar i Botkyrka har uppdaterad information om vilka personer som har vistelseförbud och vilka zoner det gäller. Det här är inga okända personer för oss, så när vi träffar på dem så kan vi lätt kolla upp förbuden.

Botkyrka kommun agerade remissinstans när förslaget om vistelseförbud kom, och riktade bland annat kritik mot att förbuden flyttar problemet till andra platser. Och enligt Mattias Neijd har det till viss del varit så.

– De flyttar ju bort från förbudsplatserna och då hittar de nya ställen. Men då flyttar vi vårt fokus också – vi följer med.