En Vallentunabo har dömts till drygt åtta år fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn.

 Han döms också för grovt sexuellt ofredande mot barn. Som målsägande i domen står två flickor under 15 år. Av förundersökningen framgår att mannen träffat den ena flickan vid flera tillfällen och då utsatt henne för olika typer av övergrepp.

Av domen framgår att mannen, som är i 20-årsåldern, inledningsvis fått kontakt med flickan via Snap-chat, exakt hur kontakten har sett ut där är oklar.

Mannen och flickan har sedan träffats fysiskt i flera månader.

 Mannen döms även för sexuellt ofredande av barn mot flickan han träffat fysiskt och en annan flicka som mannen också fått kontakt med via Snapchat.

 Åklagaren misstänker att fler barn kan ha utsatts av mannen, men det är inte fastställt.

– Baserat på det förundersökningsmaterial som vi har fått tillgång till ser vi kontakt med ett trettiotal andra barn. Han har dels använt Snapchat men också andra plattformar, till exempel Tiktok, säger åklagare Charlotte Löf.

Nekar till brott

Enligt domen medger mannen att han är attraherad av unga flickor. Men han hävdar att det inte är något han har agerat på.

 Försvaret hävdar att mannen har haft en vänskapsrelation med båda flickorna. Däremot erkänner han att han har bjudit ena flickan på alkohol och haft vad försvaret utmålar som en ”sexuell jargong” med flickorna.

Men både vittnesuppgifter och dna-bevis har legat till grund för tingsrättens bedömning.

Fängelse och skadestånd

Mannen döms nu till fängelse i åtta år och tio månader, för bland annat grov våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande av barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott.

 Dessutom ska han betala skadestånd på cirka en miljon kronor till flickan han har träffat under den längre perioden. Även den andra flickan ska få skadestånd på 10 000 kronor.

Är påföljden rimlig i proportion till brotten?

– Jag bedömer att det är frågan om en kännbar påföljd. Det är resultatet av ett hårt arbete av polis och åklagare, säger Charlotte Löf.

Mitt i har sökt mannens advokat som inte vill lämna någon kommentar.