– Äpple eller banan? Här, ta saft också!

Barnen tar en paus från fotbollsmatchen och kommer fram till Wahida Sahak, som syns på långt håll i sin vita väst. De flesta väljer banan. Efter mellispausen fortsätter matchen och det är dags att gå vidare till nästa stopp.

– Många ropar "hej kompis" eller "hej mamma". Alla känner mig, man blir som en extramamma, berättar Wahida Sahak.

Hon har bott i Fisksätra i 15 år och är en av de mammor som har gått basprogrammet hos Mamma United, den ideella föreningen som stöttar mammor i socioekonomiskt utsatta områden.

Under sommaren är Wahida Sahak anställd för att finnas på plats och dela ut mellanmål under eftermiddagarna.

– Det är väldigt viktigt. Dessutom är det skönt att vara utomhus och jag tycker om barn.

Risken för rekrytering ökar

Syftena med Mamma United Trygg, som insatsen kallas, är flera. För att öka vuxennärvaron på sommaren, när det är färre vuxna ute, finns de på platser där många barn rör sig. Det både ökar tryggheten och försvårar för kriminella nätverk som rekryterar barn.

Dessutom skapas arbetstillfällen för de mammor som gått basprogrammet.

– En av de finaste sakerna är att kunna ge mammorna det, och en timlön. För vissa är det första arbetsmöjligheten. Och barnen känner igen dem eftersom de bor i områdena, det skapar större trygghet med ett välbekant ansikte på plats, säger Erla Lorentzon, projektledare vid Mamma United.

Erla Lorentzon har varit projektledare vid Mamma United sedan början av året.

Erla Lorentzon har varit projektledare vid Mamma United sedan början av året.

Johannes Äng

Enligt Anja Nordenfelt, grundare och generalsekreterare för Mamma United, är det många barn som är ute själva i Fisksätra under stora delar av sommarlovet. Och enligt både polisen och socialtjänsten ökar risken för rekrytering under loven när kontakterna med vuxna på skolor och fritids försvinner.

Många hungriga

Tre dagar i veckan, de vardagar som inte kommunen arrangerar sommaraktiviteter, är Wahida Sahak och hennes dotter ute. Hur mycket saft och frukt som går åt varierar men alltid finns det någon som vill ha. Vissa dagar tar allt slut.

– Många är hungriga och vissa frågar om vi har pizza eller soppa, berättar Wahida Sahak.

– Man märker av att det är viktigt då. För vissa försvinner ju två till tre mål mat när skolan och fritids har stängt, säger Erla Lorentzon.

Det går åt många äpplen, bananer och saft på mellisrundorna. Det är i samarbete med och på initiativ av Nacka kommun som Mamma United genomför insatsen Mamma United trygg under sommaren.

Det går åt många äpplen, bananer och saft på mellisrundorna. Det är i samarbete med och på initiativ av Nacka kommun som Mamma United genomför insatsen Mamma United trygg under sommaren.

Johannes Äng

Sista stoppet för eftermiddagen är Braxenparken. Strax innan klockan 16 är det helt tomt, men Wahida Sahak har stenkoll. Några minuter över 16 har parken börjat fyllas på med barn.

En pojke kommer framcyklande och frågar om det är gratis och Wahida Sahak svarar att så är fallet. Han ropar på sina kompisar och fler barn ansluter. De tackar och cyklar vidare.