Göteborg

I över ett halvår har vi sett stingande priser på villor. I augusti bröts trenden och jämfört med både Stockholm och Malmö sjönk villapriserna mest i Stor-Göteborg – med 1,2 procent jämfört med månaden innan.

Enligt Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Sverige, har utvecklingen främst att göra med det stora utbudet.

Men han menar att det gäller att passa på att köpa innan det förbättrade ränteläget gör så att priserna vänder uppåt igen.

– Vanligtvis är augusti en månad präglad av stigande priser men nu ser vi att marknaden inte riktigt tagit sig ur hängmattan. Anledningen till det är självklart det stora utbudet. Många bostäder som drogs tillbaka i våras på grund av det höga ränteläget har nu kommit ut till försäljning, vilket motverkar en kraftig ökning. För köpare är det med andra ord skördetid innan priserna stiger till följd av ett förbättrat ränteläge, säger han i ett pressmeddelande.

Prislyft under 2025

När vi blickar framåt mot hösten och vintern finns det skäl att vara försiktigt optimistisk.

– Vi tror fortfarande att det stora prislyftet kommer först under 2025, men det faktum att Riksbanken signalerar fler sänkningar i år än vad som tidigare legat i korten talar för att vi går mot en mer köparvänlig räntemiljö redan i slutet av 2024. Redan i samband med den förra sänkningen märkte vi hur trycket ökade på visningarna. De kommande sänkningarna i kombination med ett uppdämt behov innebär att den ketchupeffekt jag tidigare talat om närmar sig, säger Fredrik Kullman.