Den styrande koalisionen S, L, C och Rönningepartiet vill lägga mer pengar på skolan, kulturskolan och klimatet under nästa år. För att ha råd med det föreslår de att kommunen ska gå med ett nollresultat.

Det här är inte ett ansvarsfullt sätt att hantera skattemedel på, menar oppositionspartiet Moderaterna. De vill hellre att man betalar av kommunens skulder före klimatsatsningar.

– Att så lättvindigt överge överskottsmålet och utan att ha en tydlig ambition för den ekonomiska inriktningen, är förödande för kommunens ekonomi. I förlängningen kommer det att påverka den omsorg till våra barn och äldre som är så central för våra invånare, säger Rickard Livén (M), oppositionsråd, i ett uttalande.

Stöd av SD och KD

Enligt Moderaternas budget har Salem en skuld på 900 miljoner kronor, vilket ger en räntekostnad på 29 miljoner kronor årligen. Därför är det viktigt att inte överge överskottsmålet, och i stället använda pengarna därifrån till att betala av skulden, menar de.

För att finansiera detta säger de nej till utökad skolpeng om 4,5 miljoner kronor (tillskott om 10,5 miljoner kronor ligger kvar) och 11 miljoner kronor mindre till kommunstyrelsens förfogande jämfört med styrets budgetförslag. Vad som ska skäras ned på är inte specifierat.

Skatten höjdes med 25 öre inför 2024, vilket Moderaterna motsatte sig då. Nu menar de att de extra medlen från skattehöjningen bör gå till att betala av kommunens skulder. Först vid årsslutet bör kommunen undersöka om man kan sänka skatten med 25 öre "om ekonomiskt utrymme finns".

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har uppgett att de tänker stödja Moderaternas budgetförslag.