– Tanken är att erbjuda något som inte har funnits på många år i kommunen, kostnadsfri spontanfotboll. Det ska vara lättillgängligt, bara att komma ner och spela. Man behöver inte ha med sig något, vi har bollar och koner och allt, säger Elias Gergi, klubbchef i FC Sollentuna.

Sommarbollen, som arrangemanget kallas, startade direkt efter midsommar med tre veckor på Bagarbyplanen. Sex timmar fotboll varje vardag, för barn från 7–14 år.

Därefter flyttade man till Sollentunavallen, där verksamheten inleddes den 15 juli och avslutas den 31 juli med de yngsta på förmiddagen och de lite äldre efter 12.00. Men de som velat har kunnat vara med hela dagar berättar Chiquita från FC Sollentuna.

Chiqita har engagerat sig i FC Sollentuna och var med på Sommarbollen som ett stöd för de sommarjobbande ungdomsledarna.

Chiqita har engagerat sig i FC Sollentuna och var med på Sommarbollen som ett stöd för de sommarjobbande ungdomsledarna.

Malin Lövkvist

Hon är en engagerad förälder som är på plats som stöd för ungdomarna som håller i fotbollen.

– Det är ungdomsledare från klubben men också sommarjobbare från Stockholms stad och Sollentuna. Det här är jättebra tycker jag. Ungdomar får jobb och barnen kan spela fotboll gratis. Att gå på fotbollsskola i en klubb kan ju annars kosta flera tusen kronor för en vecka, säger Chiqita.

"Fina med varandra"

Hon berättar att de sommarjobbande ungdomarna har gjort ett fantastiskt jobb som ledare. Men hon vill också passa på att berömma barnen som deltar.

– När de spelar match är det blandade åldrar och en del är nybörjare, men då har de som är mer vana varit justa mot dem. De är jättefina mot varandra, säger Chiqita.

Bra stämning. Även om deltagarna ibland är på olika fotbollsnivå är det inga som beter sig divigt eller kaxigt, berättar Chiqita.

Bra stämning. Även om deltagarna ibland är på olika fotbollsnivå är det inga som beter sig divigt eller kaxigt, berättar Chiqita.

Malin Lövkvist

Match blir det nästan hela tiden om barnen själva får välja, berättar hon.

– Men vi har 20 olika övningar och jag försöker se till att peppa så att vi ska köra i alla fall några av dem varje dag.

Över 200 barn

När Sommarbollen summeras kommer FC Sollentuna att ha sysselsatt uppemot 50 ungdomar och haft över 200 barn som har kommit och spelat på Bagarbyplanen eller på Sollentunavallen, berättar Elias Gergi.

– Vi har haft många ledare för att det ska kännas tryggt för barnens föräldrar. De kriminella nätverken värvar barn på somrarna och barn samlas ofta på fotbollsplaner. Då är det bra att vi finns där, säger han.

FC Sollentuna planerar att fortsätta med gratis fotboll på skolloven, närmast med Höstbollen på höstlovet.

– Med tiden kommer det att växa mer tror jag. I dag har vi 300 barn i åldern 4–6 år i klubben. När de växer och blir äldre kommer våra aktiviteter att fyllas på ännu mer. Att kunna göra samhällsnytta med fotbollen som verktyg känns lyxigt, säger Elias Gergi.