Linda Hozali berättar att hon inte visste i förväg att hon skulle få priset, och inte ens att ett så stort pris skulle delas ut i kyrkan.

– Nej, det fick jag höra där och då. Det blev en överraskning. När jag fick priset blev jag chockad – och väldigt glad! säger hon.

Priset delades ut av Stefan, pappa till 11-åriga Ebba som dödades i terrorattentatet på Drottninggatan 2017.

Han startade stiftelsen Ebbas Hjärtan till sin dotters minne 2018.

– Det finns redan många priser för prestationer så när jag ville jag lyfta fram dem som har stora hjärtan i stället. Folk som ser andra människor, i klassen och även andra, och som uppmärksammar om någon mår dåligt eller verkar känna sig utanför, säger Stefan.

Han säger att Linda Hozali fick priset för att hon är en förebild genom att hon är inkluderande, omtänksam och får andra att må bra. Hon uppträdde även på skolavslutningen, som enligt Stefan var en tillställning med fart och fläkt.

– Linda sjöng i kören och när det var sista låten, ”Sommaren är kort” med Tomas Ledin tror jag det var, satte hon sig bakom trummorna. Så det var en rolig stipendiat! säger Stefan.

"En ära att komma och hålla tal"

Att en elev på just Silverdalsskolan fick priset beror på att skolans rektor Anna-Lena Bresell tidigare har jobbat på en skola där Ebba gick.

– Hon höll en fantastisk presentation för ett par år sedan då jag delade ut stipendiet där. När Anna-Lena gick vidare kontaktade jag henne och sa att jag gärna ville fortsätta samarbeta och dela ut priset till en elev på hennes nya skola.

Val av kandidat och motivering skötte skolan om, men Stefan var med på prisutdelningen i Kummelby kyrka.

– Om jag har tid åker jag alltid dit och är med. Det är en ära att komma och hålla tal om min dotter och om stiftelsen, säger han.

Diplomet på vägg i skolan

Priset är ett diplom, ett konstverk av Cornelia Sojdelius, och en stipendiecheck på 5 000 kronor.

– Diplomet ska hänga på en vägg på skolan under året som stipendiaten går i 9:an. På så sätt uppmärksammas det ett helt år. Och utdelningen sker alltid vid en stor sammankomst, så som en skolavslutningen. Tanken med stipendiet är ju att hjälpa till att skapa fler förebilder, säger Stefan.

Konstverket, en inramad tavla, har Linda Hozali däremot fått ta med sig hem direkt.

– Ja, och jag har redan hängt upp den på mitt rum! säger hon.