Under den årliga meteorsvärmen Perseiderna syntes betydligt fler stjärnfall än vanligt på himlen. Den som gav sig ut i natten kunde också få se ett annat skådespel – nämligen norrsken.

Loubna Khallad fångade showen från sitt köksfönster i Larsberg, varifrån hon vissa vintrar sett himlen transformeras en gång i månaden.

– Jag kan vara vaken hela natten och gå till jobbet dagen efter. Ibland har jag fått se norrsken två dagar i rad var tredje vecka.

Hon har blivit något av en expert på konsten att veta när himlen lyser upp. Sedan tre år tillbaka håller hon koll i Facebookgruppen "Norrsken", och får notiser från appen "Aurora". Metoden har varit framgångsrik.

– "Tröttnar du aldrig?" frågar mina vänner, men det är aldrig samma sak. Aldrig samma känsla. Du väntar och sedan börjar det lysa och dansa och röra på sig – det är helt otroligt, säger Loubna Khallad.

– Solen är aktiv nu, vilket sker med många års mellanrum. Så jag passar på. Det är inte alltid det går att se norrsken från Stockholm.

Den här augustidagen uppgav appen att det fanns 20 procents chans att norrsken stod att vänta. Men molnen såg ut att vara tjocka.

– Det sköna är att jag inte behöver gå ut i natten och vänta. Jag kan titta från mitt köksfönster. Efter en tid började det lysa grönt bakom molnen. Man kunde se norrskenet redan innan molnen lämnat, vilket indikerade att det var starkt. När molnen flyttade sig såg jag också strålarna i lila. Det lila syns bäst i mobilen.

Önskedröm

Hon bor på sjunde våningen med utsikt mot norr. När någon i en närliggande stad norröver skriver i Facebookgruppen att de ser norrsken springer Loubna till köket. Under hennes uppväxt i Frankrike var det här en dröm.

– Det stod på min bucketlist som tonåring och nu bor jag i Sverige och kan se norrsken ofta. Jag trodde att jag skulle behöva åka längst upp i norr för att få uppleva det, men nej. Det syns från Lidingö!

Ibland bjuder hon hem vänner och grannar för att dricka te och titta på ljuset genom köksfönstret.

– Man behöver hitta ett mörkt ställe med utsikt mot norr och det är inte alltid lätt. Folk sitter i timmar ute i kylan och väntar. Jag sitter hemma och kollar fönstret emellanåt tills jag ser en grön båge. Då vet jag att det kommer att starta.