När polisen skulle kontrollera om en Åkersbergabo som arbetade som uniformerad ordningsvakt hade tillstånd bad han att få hämta det i sin bil.

Sedan kom han aldrig tillbaka.

Händelsen inträffade på en krog i Stockholm hösten 2022.

Rätt att använda våld

Nu har Åkersbergabon, en man i 30-årsåldern, dömts för brottet ”föregivande av allmän ställning” till dagsböter. Detta för att han falskeligen låtsats vara ordningsvakt, en titel som ger polisliknande befogenheter, bland annat att använda handfängsel och våld.

En vaktkollega berättade att krogen anlitat Åkersbergabon via en Facebookgrupp. Tack vare ett telefonnummer till en anhörig som Åkersbergabon lämnat kunde polisen till slut spåra upp honom.

Enligt domen i Stockholms tingsrätt nekar Åkersbergabon till att ens ha varit på krogen, men en polis som var med vid kontrollen vittnade om att det verkligen var han.

Åkersbergabon har tidigare dömts för åtskilliga andra brott, bland annat narkotikabrott, dopningsbrott, penningtvättsbrott, medhjälp till rån och olika trafikbrott. Vid ett av tillfällena dömdes han till två års fängelse för bland annat grovt bedrägeri medelst förfalskning.

Annan man låtsades vara polis

Ett liknande fall som det vid krogen i Stockholm inträffade 2020 då en annan Åkersbergabo kom i klammer med riktiga ordningsvakter i Åkersberga centrum.

När mannen skulle omhändertas för fylleri uppgav han var polis och visade upp en polislegitimation som visade sig vara falskt. Mannen dömdes av Attunda tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för brukande av falsk urkund.

https://www.mitti.se/nyheter/filmprofil-utgav-sig-for-att-vara-polis-6.27.8090.2a39e30a89