Att Lasse Åberg är en av de mest folkkära kulturpersonligheterna i Sverige är ingen hemlighet. Att han växte upp i Fredhäll är kanske inte fullt lika känt för alla.

I P1:s Sommar berättar Lasse Åberg om uppväxten i stadsdelen på sydvästra Kungsholmen vars nuvarande form började växa fram under det sena 30-talet.

– Min barndom är att bada från klipporna i Mälaren och att leka i parkerna eller något av de många grönområderna. Man var inget innerstadsbarn utan vi "åkte in till Stockholm" ibland.

På Messeniusgatan 4 bodde familjen Åbergs fyra medlemmar på drygt 30 kvadrat fördelat på ett rum och kök. "Där kan man snacka compact living", säger Lasse Åberg.

På Messeniusgatan 4 bodde familjen Åbergs fyra medlemmar på drygt 30 kvadrat fördelat på ett rum och kök. "Där kan man snacka compact living", säger Lasse Åberg.

Olle Anrell

Hösten 1940 flyttade Lasse Åbergs föräldrar från Hofors i Gästrikland till Stockholm då lille Lars var sex månader gammal. Flyttlasset gick till Fredhäll och Messeniusgatan 4.

Fredhäll byggdes efter mottot "Stad i park" med målet att ge de nya bostadshusen luft och ljus. Här skulle arbetarklassen också få tillgång till WC, varmvatten och kylskåp.

Fick hyresfritt

Men Folkhemmet Fredhäll var inte överdrivet populärt till en början. Familjen Åberg fick bo hyresfritt i starten eftersom de kunde tänka sig att bo så långt från centrum.

– Vi bodde i Hammarbyhamnen i några månader. Men sedan blev det Fredhäll och det var mest för att morsan och farsan fick erbjudande om att bo gratis i ett halvår.

Då var Fredhäll nästan att betrakta som landet. När Lasse och kamraterna åkte in till Stockholm knatade de ofta från Freddan in till Hantverkargatan och Sankt Eriksgatan för att köpa biljetter till någon matinéfilm på en av alla biografer.

– Vi hade 17 biografer inom gångavstånd. Det är helt otroligt egentligen.

I dag bor Lasse Åberg i Bålsta utan bil, så intervjun får ske på telefon och inte vid Messeniusgatan. Vid samtalet är han precis hemkommen från en spelning med Electric Banana Band på en rockfestival i Skåne.

– Det var över 3000 i publiken som var väldigt entusiastisk. Oavsett om de var tatuerade hårdrockare eller barn så gjorde de gesterna till Maja Piraya.

"Skickades till fiendeland"

Lasse beskriver Fredhäll på 40-talet som bilfritt och otroligt barnrikt.

– Det var så mycket barn att jag inte fick plats i Fredhälls folkskola som var fullproppad. Så de skickade mig till fiendeland i Kristineberg och det var en jävla plåga för där var man utböling.

– Det var gängkrig mellan Freddan och Krillan och jag var någon slags överlöpare. Det var lite mobbning från Krillankillarna, men jag försökte avväpna dem genom att berätta historier.

Snacka om compact living

På Messeniusgatan bodde familjen Åbergs fyra medlemmar på drygt 30 kvadrat fördelat på ett rum och kök.

– Där kan man snacka compact living. Det var bäddsoffor och man fick ställa i ordning hela huset för natten. Men jag kan inte på något sätt klaga på min barndom. Vi var hela och rena och morsan och farsan var inga monster.

Lasse bodde i Fredhäll ända in på 60-talet då han flyttade hemifrån. Numera är han sällan i Freddan, men åker ibland förbi, som när han släppte av Janne Schaffer på andra sidan Tranebergsbron efter spelningen i Skåne förra veckan.

– Jag får en nostalgisk känsla av att se kåkarna och bergen som vi lattjade på. Man få en speciell känsla för det ställe man växte upp på.