Skillanden mellan antagningen på Väsbys två gymnasieskolor är stor. På Väsby nya gymnasium seglar ekonomiprogrammet upp på 225 meritpoäng i median av 320, följt av natur- och samhällsprogrammen på 202,5 poäng och teknikprogrammet 197,5.

På den andra skolan däremot, Väsby yrkesgymnasium, ser det ut som att vissa klassrum kan komma att eka tomma till hösten. Många av de praktiska programmen fyller inte hela klasserna, två program har bara en elev och ytterligare två har ingen ansökning alls.

– Vi har sett att intresset för yrkesprogrammen är ganska lågt. Jag skulle inte säga att det har blivit värre, men tyvärr har det varit så här ganska länge, säger Gabriel Seidel, kommunikatör på Keystone education group.

Gabriel Seidel har lång erfarenhet av gymnasieantagnignen, och menar i kontrast till Cecilia Stenman, att yrkesprogrammen inte har varit populära på länge.

Gabriel Seidel har lång erfarenhet av gymnasieantagnignen, och menar i kontrast till Cecilia Stenman, att yrkesprogrammen inte har varit populära på länge.

Gabriel Seidel

Men Cecilia Stenman, rektor på Väsby yrkesgymnasium är inte orolig för skolans fortsatta verksamhet. Trots det ser hon dystert på det låga intresset för framförallt byggprogrammen.

– Jag upplever att bygg och anläggningsprogrammet generellt ser ett avtagande intresse bland ungdomarna. Men eftersom vi är en lärlingsskola kommer jag kunna tillsätta alla utbildningar där det finns sökande, säger hon.

Lågkonjunkturen slår spiken i branschen

I stället är det byggnäringen som oroar henne. Till följd av lågkonjukturen är det färre bolag som har större projekt på gång, vilket gör att det blir svårare att ta sig an lärlingar och anställa ny personal, menar Cecilia Stenman.

– Man pratar väldigt mycket om att branchen är i en svacka, och det gör att ungdomarna inte visar samma intresse. Sen säger företagen att de också har svårt att ta emot ungdomar just nu. Men det kommer bli en boom förr eller senare, säger hon.

Cecilia Stenman menar att det låga intresset kommer från den pågående lågkonjunkturen.

Cecilia Stenman menar att det låga intresset kommer från den pågående lågkonjunkturen.

Cecilia Stenman

Men enligt Gabriel Seidel är det inte fingret i näringslivets vindar som avgör vilket program eleverna väljer. Det kan helt enkelt ha att göra med vanlig tonårsångest.

– Jag tror man får ha respekt för att det är femtonåringar vi pratar om. Där och då känns det som världens största beslut att välja hela sin framtid. Och då kan det nog finnas en trygghet i att man kan plugga vidare och sedan ta det beslutet, säger han.